Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ТУРКИ ВІДМОВЛЯЮТЬСЯ ВІД РОСІЙСЬКОГО ГАЗУ

64 відсотки споживаного Туреччиною газу поступає з Росії. Раніше Анкара неодноразово зверталася до Москви з пропозицією понизити контрактні ціни, але досягти компромісу сторонам не вдалося.  Відмова турецької державної трубопровідної компанії Botas продовжити контракт з «Газпромом» з постачання 6 мільярдів кубометрів газу в рік створить умови для виконання контрактних зобов’язань по імпорту газу, узятих перед Азербайджаном.

Днями Botas проінформувала російський «Газпром» про те, що не подовжуватиме угоду. Як пояснюється в листі турецької компанії, це сталося у зв’язку з тим, що «не вдалося досягти домовленості з пропорцій бажаної знижки».

Туреччина є другим за об’ємами постачань імпортером російських вуглеводневих ресурсів. Разом з «західним маршрутом», вона отримує газ по трансчорноморській магістралі «Блакитний потік».

Туреччина має три контракти з постачання газу з Росією. У грудні збігає термін підписаного з Росією в 1986 році контракту з постачання  шести мільярдів кубометрів. Також Туреччина має два контракти з Росією з постачання 16 і 8 мільярдів кубометрів газу щорічно, підписаних відповідно в 1997 і 1998 роках. Разом з цим, Туреччина має зобов’язання за контрактом, підписаним з азербайджанською стороною в 2001 році на постачання газу у рамках першої фази розробки газоконденсатного родовища «Шах Дениз».

Попри те, що контракт передбачає щорічне постачання з Азербайджану в Туреччину 6,6 мільярда кубометрів газу, турецька сторона щорічно не добирає ці об’є­ми. Зокрема, минулого року Туреччина у рамках контракту приняла всього близько 4,36 мільярдів кубометрів азербайджанського газу.

Важливим чинником є і те, що Азербайджан і Туреччина нині знаходяться на порозі увкладання пакету газових угод. Пакет включає контракти на постачання газу у рамках першої і другої стадій розробки «Шах Дениз», а також досягнення транзитної угоди, яка дозволить Азербайджану транспортувати свій газ в Європу через територію Туреччини.

У рамках другої стадії розробки «Шах Дениз» в Туреччину з Азербайджану можуть поставлятися ще шість мільярдів кубометрів. Перший газ у рамках другої стадії очікується в 2017 році. Відповідно, відмова Туреччини від частини російського газу дозволить країні виконувати контрактні зобов’язання перед Азербайджаном по відбору газу у рамках першої стадії «Шах Дениз» і в перспективі забезпечити прийом шести мільярдів у рамках другої стадії.

В цілому, Туреччина має з Росією контракти на постачання 30 мільярдів кубометрів газу в рік. Також Туреччина має контракти з Азербайджаном, Алжіром, Нігерією, Іраном, Туркменістаном. При усьому цьому минулого року Туреччина імпортувала всього біля 32,5 мільярдів кубометрів газу проти 33,62 мільярдів в 2009 році. У зв’язку з цим відмова Туреччини від частини об’ємів російського газу не призведе до дефіциту газу в країні і дозволить прояснити ситуацію по газу і з Азербайджаном.

Отже, внаслідок високої ціни, турецька сторона відмовилася від транспорту російського газу, який традиційно рухався у цю країну через Україну, Румунію і Болгарію. Виходить, що наша держава втратить прибуток від транспортування російського газу українською територією, що негативно позначиться на наповненні бюджету країни.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com