Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Розумні телевізори - нові можливості

Постійно удосконалюючись, сучасні цифрові пристрої здобувають нові корисні функції і додаткові можливості. Класичний персональний комп’ютер та ноутбук перестають бути універсальними пристроями і повільно перетворюється в спеціалізовані інструменти.

У той же час різноманітні мобільні апарати забезпечують роботу з документами і мультимедіа, серфінг в інтернет, зв'язок та спілкування. Аналогічна ситуація спостерігається і в сфері побутової електроніки, де багато функцій комп'ютера з успіхом виконують телевізори. Втім, сучасні ТВ цілком самодостатні і до того ж «відбирають» функції не тільки у ПК, а й інших пристроїв. Сьогодні можна сміливо стверджувати, що в цифровий системі «розумного» будинку самим тямущим є саме телевізор.

У сучасних моделях саме телебачення відходить на другий план, поступаючись місцем безлічі інших, не пов'язаних з ним розваг.

Всі імениті виробники телевізорів йдуть практично по одному шляху. Він визначається розвитком технологій, пов'язаних з демонстрацією контенту споживачеві. Сьогодні основним напрямком є підтримка 3D, яка впроваджується повсюдно. Звичайно, кожен виробник реалізує її по-своєму, але через якийсь час на ринку не залишиться панелей без цієї функції. Також істотним чинником є перехід на цифрове телебачення. Відповідний приймач, - обов'язкова опція для будь-якого сучасного телевізора, так як цифрове телемовлення прийде на зміну аналоговому. Не настільки активно афішований, але не менш важливий напрямок розвитку - інтеграція з телевізором всіляких інтернет-сервісів, а також використання його для зв'язку з зовнішніми пристроями бездротових інтерфейсів.

Розумні телевізори вже сьогодні беруть на себе багато функцій персональних комп'ютерів. Головна відмінність «розумного» ТВ від менш оснащених аналогів - розвинена програмна складова, в рамках якої зібрані разом різні служби, онлайн-сервіси та локальні програми.

На сьогоднішній день існує декілька таких рішень, до числа найпопулярніших належить платформа Smart TV. Вона базується на чотирьох основних компонентах, кожен з яких повністю змінює наше уявлення про використання традиційного телевізора.

По-перше, в ній пропонується принципово новий підхід до управління. Не так давно ми раділи універсальним пультам ДУ pulti.ua/Openbox/, а зараз в них просто немає необхідності. Тепер на цю роль для управління РОЗУМНИМ ТЕЛЕВІЗОРОМ годиться будь смартфон або планшет на базі iOS або Android. Все, що для цього потрібно, - завантажити програму з App Store або Android Market. Крім функцій пульта основні переваги такого рішення - можливість введення тексту, швидкий обмін інформацією та файлами мультимедіа. Ну а якщо функцій смартфона виявиться мало, передбачена можливість підключення клавіатури, сумісної з профілем USB HID (human interface device - клас пристроїв USB для взаємодії з людиною). Це особливо зручно для управління онлайн-контентом.

Друга складова Smart TV - технологія Simply Share, яка забезпечує зв'язок між розумним телевізором і широким спектром пристроїв з підтримкою Wi-Fi. Це найпростіший спосіб перегляду фото і відео на великому екрані по бездротовому каналу зв'язку.

Третій компонент розумного телебачення - технологія Net TV, раніше присутня в телевізорах Philips як самостійне рішення.

Підключення до дротової мережі або Wi-Fi - відкриває доступ до безлічі онлайн-сервісів потокового мовлення, магазинам відеофільмів і службам відео за запитом. В рамках Net TV існує чимало додаткових можливостей - наприклад, функція «Catch-up TV», (поки доступна тільки в Європі), яка допоможе подивитися пропущені телепередачі, а технологія 3D Super Resolution підвищить якість зображення на екрані і заповнить колірні прогалини, що особливо важливо при перегляді відео з YouTube і подібних сервісів.

Четверта складова нової платформи Smart TV - «Program», віртуальний путівник по каналах. На екран розумного телевізора одночасно виводиться ТВ-програма та список онлайн-каналів у вигляді інтерактивного каталогу. Телевізор постійно аналізує переглянуті матеріали, і формує окремий список контенту, який відповідає перевагам користувача. Варто відзначити можливість програмованого запису для збереження контенту на зовнішньому USB-накопичувачі. Функція «Pause TV» дозволяє поставити на паузу трансляцію з цифрового тюнера.

В розумних телевізорах серії Cinema з кіноформатним співвідношенням сторін 21: 9 доступний режим «Multiview», який буде цікавий тим, хто вважає за краще робити кілька справ відразу. Подібно ПК, розумний телевізор відображає одразу кілька вікон на одному екрані. Так, цілком реально дивитися матч і одночасно надсилати коментарі у Twitter або переглядати останні новини в Мережі інтернет.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com