Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Цікаві факти про десерти

Жодне святкове застілля не може обійтися без десерту. Десерт - завершальний штрих прекрасної картини свята, обожнюваний всіма дітьми і очікуваний багатьма дорослими. Десерт - слово, запозичене з французької мови. Буквально, dessert - «прибраний зі столу» .На правилами етикету його подають в кінці трапези, повністю прибравши зі столу іншу їжу і посуд.

Саме французька кухня збагатила світ величезною кількістю рецептів прекрасних тістечок, соусів, бісквітів і кремів, які органічно увійшли в кулінарні традиції інших країн світу. Наприклад, еклер - тістечко з кремом, настільки сподобалось у Німеччині, що там його називають «кавовий брусок» або «заяча лапа», а більшість німців вважають це тістечко надбанням німецької кухні. На пострадянському просторі еклер - синонім «заварного тістечка». Так ми віддали належне начинці вироби, адже перший еклер був якраз із заварним кремом. Бісквіт - також подарунок Франції. Неможливо уявити більш зручне тісто для тортів, ніж бісквітне. Саме його унікальна можливість надавати кулінарному виробу красиву правильну форму без втрати смакових якостей, дозволило кухарям усього світу робити торти не тільки смачними, але і приголомшливо красивими.

Продовжили і розвинули традицію французів жителі Австрії, а Віденська кухня стала відома завдяки своїм солодким страм. У знаменитих Віденських кафе подавали тістечка зі збитими вершками, різноманітні желе та муси, створені за особливими рецептами, які воліли зберігати в секреті. Перший яблучний штрудель - рулет з тіста з яблучною начинкою був випечений в Австрії та подавався до кави з вершками. Зараз випікають штрудель з усілякими фруктово-ягідними начинками, і, буквально, немає такої країни, у якої не було б свого власного рецепту штруделя.

На розвиток кулінарних пристрастей європейців сильний вплив зробила в свій час і Османська імперія. Особливо воно відчутно в Балканських країнах. Для Болгарії, Сербії та Хорватії десерты рецепты характеризуються вмістом великої кількість горіхів, меду і родзинок. Конкуренцію бісквітного тесту тут становить пісочне. І, звичайно, без фруктів (свіжих або сушених) не закінчується жодна трапеза. У Болгарії, Сербії, Боснії і Герцеговині відомо кілька десятків рецептів приготування халви. Неймовірно популярні в цих країнах і такі ласощі як пахлава і лукум. Для приготування лукума необхідний крохмаль і сироп. Пахлава - солодка страва на основі тесту, горіхів і меду, а рецептів її приготування більше сотні. У Хорватії вас обов'язково здивують горіховим тортом з шоколадною глазур'ю, а для Болгарії характерні фруктові салати, заправлені йогуртом.

Кілька правил етикету

Перед подачею десерту забирається весь посуд, і стіл накривається заново. Якщо необхідно, то змінюють скатертину, і виставляють чайний або кавовий сервіз.

Торт розрізають на шматочки і спеціальною лопаткою кладуть на тарілки, а ось печиво, цукерки та тістечка можна брати руками.

Фрукти подають у вазі, і кожен уже сам бере фрукт і чистить від шкірки і насіння ножем над своєю тарілкою. Яблука та груші розрізають на четвертинки спеціальним десертним ножем.

Дуже красиво виглядає десертний стіл, сервірований спеціальним посудом: багаторівневими вазами для печива і цукерок, підставками для торта, креманки для мороженого й желе.

Подача десерту - сигнал для гостей, що вечір закінчується, тому за правилами хорошого тону господар не подає десерт дуже рано, але й не затягує його подачу до півночі.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com