Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Створена перша форма синтетичного життя

Вчені-генетики уперше створили організми з синтетичним геномом. Відомі дослідники-генетики під керівництвом Крейга Вентера, який створив однойменний університет, працювали з культурою бактерій роду Мікоплазма. Потім вони активно шукали методи захисту від патогенних мікроорганізмів і на базі цих досліджень створювали очищення водопровідної води і Кращі побутові фільтри води на виробництво і не лише.

Експериментальна схема створення організму з синтетичним геномом полягала в наступному: учені отримали повну послідовність генома ДНК Mycoplasma mycoides, а потім на підставі цих даних відтворили геном цієї бактерії хімічним шляхом.

Отриману ДНК дослідники помістили в клітину мікробактерії Mycoplasma capricolum, з якої заздалегідь видалили власний геном. При аналізі характеристик отриманого гібрида, учені визначили, чи має він властивості M. mycoides.

Незважаючи на той чинник, що у бактерії Myco­plasma дуже маленький геном — близько мільйона нуклеотидів — безпосередньо створити його хімічно доки неможливо, оскільки ланцюги ДНК довші за декілька сотень тисяч нуклеотидів, рвуться. Для того, щоб отримати цілий геном M. mycoides, дослідники спочатку синтезували його окремі фрагменти (автори назвали їх касетами), які потім збиралися в єдину структуру. Як пристрої для зборки учені використовували клі­тини інших бактерій і дріжджів, тому що ферментативні механізми живих систем сполучають шматки ДНК набагато точніше, ніж схеми, розроблені ученими.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com