Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ДОБИЛАСЯ СВОГО

Україна повинна виплатити жительці Краснодону 10 тисяч євро компенсації, за те що під вікнами її будинку пустили вантажний транспорт. Таке рішення ухвалив цього тижня Європейський суд з прав людини, що в Страсбурзі.

 До суду подала громадянка України, яка мешкає в місті Краснодон. До такого кроку Наталю Громковську підштовхнули зміни, які сталися на вулиці під вікнами її будинку. 1998 року звичайну вулицю, на якій мешкає позивачка, під’єднали до автомагістралі міжнародного значення й пустили вантажівки. В результаті місцеві жителі потерпають від надмірного шуму, вібрації, пилу. На дорозі, що не була розрахована на таке навантаження, зявилися вибоїни. За словами позивачки, місцева влада замість того, щоб ремонтувати дорогу, засипала в ями відходи вугільного виробництва.

Як повідомляється, санстанція, яка вивчала екологічну ситуацію на вулиці, встановила, що впродовж години там пройшло майже 130 машин. Половина з них забруднювали середовище вище норми. Зокрема, вміст міді та свинцю перевищував граничні показники відповідно у 23 та 7,5 разів. 2001-го позивачка звернулася до місцевого суду, вимагаючи змусити місцеву владу надати родині інше житло та виплатити компенсацію через шкоду, завдану здоров’ю членам сім’ї.  Втім, суд відхилив клопотання, не надавши достатньо пояснень.

Європейський суд з прав людини взяв до уваги, що українські державні органи не провели необхідних досліджень перед тим, як пустити по вулиці вантажний транспорт. Окрім цього, Наталя Громковська не мала можливості відстояти свою правоту в українському суді, оскільки її клопотання відхилили в першій же інстанції.

Тож, судді в Страсбурзі постановили, що держава Україна порушила Статтю 8 Конвенції з прав людини щодо права на захист приватного та сімейного життя. У вироку зазначається, що суд не має доказів того, що саме автомагістраль спричинила хвороби членів родини Наталі Громковської та тріщини на її будинку. Втім, кумулятивний ефект шуму, вібрації, забрудення повітря й ґрунту мав негативний вплив на родинне життя позивачки, визнали в Стразбурзі.

Експерт  з Люксембургу Даніель Франк зауважив, що ситуація, яка скалалася навколо автомагістралі М-04 в Україні, у будь-якій державі Євросоюзу, була би просто неможливою. «Хіба можна просту вулицю, на якій стоять житлові будинки, просто переіменувати в автобан і пустити важкі вантажівки», — дивується експерт.

«Такі швидкісні траси будуються окремо з урахуванням усіх навантажень. Їхньому будівництву передують місяці, а іноді навіть роки перевірок, досліджується можливий вплив на довкілля, на життя людей, на інфраструктуру», — пояснив Франк. За його словами, щодо цього існують правила, які були розроблені у Брюсселі. Але окремі держави Євросоюзу додають до них ще свої  «національні» обмеження й застереження.

“Deutsche Welle”

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com