Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Цікаві місця Великої Ялти

Курортна столиця України розкинулася в південній частині Криму вона надійно вкрита від вітрів скелястими Кримськими горами з суші образовавшими природний «амфітеатр. Саме місто на трьох пагорбах і його визначні пам'ятки чекають гостей цілий рік. Навіть у найхолоднішому місяці на Кримському півострові лютому, тут тримається плюсова температура.

Існує кілька версій походження назви міста Ялта, з грецької воно перекладається як «берег», а з кримсько-татарської мови - «на березі» (ялида).

Сучасна Ялта займає територію трохи більше ніж в 17 кв. км. Однак Велика Ялта - Ялтинський регіону Криму, який об'єднує і «некоронований столицю» півострова, і ряд найближчих населених пунктів. Курортний район розтягнувся на 72 км, від Фороса в західній частині і до Краснокаменки на сході.

Приїжджаючи відпочивати на курорт Ялта, після повноцінного пляжного-ресторанного релаксу слід вивчити пам'ятки Ялти. Особливу красу представляють вулички Ялти, особливо Набережна з чудовим Приморським парком. Ялта також багата музеями, серед яких будинок-музей Чехова, музей Лесі Українки та інші, символ півдня Криму, розкішні палаци і садиби, тінисті парки, сади - все це постане поглядам гостей міста, званого музеєм під відкритим небом.

Крім цього є таке поняття як Велика Ялта - околиці з відомими місцями: Алупка, Лівадія, Гурзуф, Місхор, Ореанда, Гаспра ...

Гаспра. Збереглися руїни стародавньої фортеці Харакс (I ст.). На мисі Ай-Тодор виявлені залишки стародавньої церкви Федора Тирона. На самому краю Аврорової скелі відважно примостилося "Ластівчине гніздо". У Гаспрі також буде зручно розміститися для проживання в готелі Пальміра Палас, враховуючи її вигідне розташування для виїзду в Ялту і її околиці.

Алупка відома своїми палацами: Воронцовський, який також називають Алупкінським, і Юсуповський.

Лівадія в першу чергу відома завдяки Лівадійському палацу - колишня літня резиденція царя Миколи II.

Гурзуф. У центрі селища височіє пагорб Болтагур; у берегової лінії - Генуезька скеля, на якій збереглися залишки стародавньої фортеці; скеля Шаляпіна, що носить це ім'я в пам'ять про нього і концерті під відкритим небом; в берегових обривах - Пушкінський і Смарагдовий гроти, а серед вод бухти піднімаються два острівця - скелі Адалари. Гурзуф пов'язаний з ім'ям О.С.Пушкіна, який в 1820 році гостював в сім'ї генерала Раєвського. Нині в цьому будинку - музей. У Гурзуфі є пушкінський кипарис і Пушкінська алея, Пушкінський мис і грот. Щорічно в день народження поета в селищі проводиться поетичне свято - Пушкінські читання. Ще однією визначною пам'яткою є Гурзуфський парк - пам'ятник садово-паркового мистецтва. У парку чудові скульптури та фонтани, в числі який відомі фонтани "Ніч" та "Рахіль" (кінець XIX ст.).

Місхор. Головною визначною пам'яткою є Місхорський парк. Увагу привертає відома скульптурна група "Дівчина Арзи і розбійник Алі-Баба". У бронзі відображена легенда про дівчину, викраденої старим турком і проданою в гарем. З Місхора по канатній дорозі можна дібратися на плато Ай-Петрі.

Ореанда. Люди здавна облюбували цей район півострова. На горі хрестової збереглися залишки городища VIII-XV ст., На вершині кручі Хачла-Каяси - руїни середньовічного замку VIII-XV ст. Під горою вхід до печери Аліма. За Нижньої Ореандою знаходиться кращий на узбережжі Золотий пляж. На захід видніється побудований в мавританському стилі палац "Кічкіне", оточений старим парком.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com