Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Інфляція в Китаї

Інфляція в Китаї прискорилася в червні до трирічного максимуму, підвищуючи шанси на те, що Центробанк країни продовжить підвищувати процентні ставки, прагнучи обмежити ціновий тиск, повідомляє Рейтер.

Індекс споживчих цін виріс в червні на 6,4 відсотка в річному численні, злегка перевищивши прогнози економістів, що чекали підвищення на 6,3 відсотка. Різке зростання цін торкнулося продуктів харчування, споживчих товарів і нерухомості.

Ці дані з’явилися всього через три дні після того, як Китай підвищив процентні ставки третій раз в поточному році. Можливо, вони стануть піковим показником інфляції в Китаї в найближчій перспективі, оскільки світові ціни на сировину знижуються, але більшість економістів, проте, чекають ще одного збільшення ставок цього року.

«Ми думаємо, що Центробанк підвищить ставки ще раз в четвертому кварталі, як він зробив минулого року, щоб запобігти зростанню інфляційного тиску наступного року», — каже китайський експерт Цяо Іонюань.

Цяо відмітив, що рекордні ціни на свинину — ключова подія продовольчої інфляції в Китаї в останні місяці — навряд чи знизиться в осяжному майбутньому через брак сировини.

У останні місяці інвестори дуже уважно стежать за китайською інфляцією, намагаючись зрозуміти, чи готовий Пекін змінити позицію після дев’яти місяців послідовного посилення монетарної політики. Оскільки економіки США і єврозони зараз не в кращій формі, Китай став одним з найважливіших світових двигунів зростання і інвестори бояться, що надмірне «закручування гайок» поставить це зростання під загрозу.

Але аналітики говорять, що економіка країни що в 2011 році сповільнюється, надалі ймовірно, виросте більш, ніж на 9 відсотків. У зв’язку з цим, найбільшим ризиком зараз є висока інфляція.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com