Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Нас чекають спекотні літа

Середні літні температури в найближчі десятиліття неухильно підвищуватимуться через глобальне потепління. Про це говориться в доповіді дослідників Стенфордского університету.

Кліматичні зміни в найближчих 60 років торкнуться середніх широт — Європи, Китаю і Північної Америки. А в тропічних країнах Африки, Азії і Південної Америки літні температури почнуть зашкалювати вже через 20 років.

Такі висновки кліматологи зробили після аналізу більш ніж 50 кліматичних моделей, включаючи ком­п’ю­терні, а також вивчення архівних даних з метеорологічних станцій по всьому світу. Отримані результати показали, що тропіки нагріваються настільки швидко, що в найближчі 30 років дві третини літніх сезонів на планеті будуть екстремально спекотними.

«За нашими прогнозами, великі площі земної кулі нагріватимуться так швидко, що до середини століття навіть найхолодніше літо буде спекотнішим, ніж найтепліше літо у попередні 50 років», — заявив керівник дослідницької групи Ной Диффенбау з Інституту довкілля при Стенфордському університеті.

Помітне зростання сезонних температур серйозно позначиться на здоров’ї людей і сільському господарстві. Як приклад дослідники приводять спеку 2003 р. в Європі, яка вбила 40 тисяч чоловік. Крім того, підвищення літньої температури в помірних широтах може більш ніж на третину понизити урожай кукурудзи і сої.

Нагадаємо, днями Між­народне енергетичне агентство повідомило, що зростання концентрації вуглекислого газу в повітрі, що викликає глобальне потепління, значно прискорилося. Тож прогнози на майбутнє видаються невтішними.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com