Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Викрадачі душ

Ізраїльські учені вважають, що світ може накрити хвиля злочинів, що класифікуються як «крадіжка особистості». Авторами такого тривожного прогнозу є дослідники з Університету Бен-Гуріона. Як пише «РБК daily», в ході експерименту вони продемонстрували комп’ютерну програму, яка в режимі онлайн тривалий час відстежувала поведінку, соціальні зв’язки і пристрасті конкретного користувача Інтернету. Як вважають учені, зловмисники за допомогою подібного програмного продукту можуть також збирати про людей інформацію особистого характеру. Діставши ці дані, злочинці будуть в змозі спілкуватися зі знайомими жертви на її лексиконі, а також оперувати фактами з особистого життя, таким чином як би викрадаючи особистість потерпілого.

Головна небезпека полягає в тому, що шахраї можуть викрасти особисті дані користувача і використовувати їх надалі для здійснення протиправних дій. І якщо вкрадені дані на зразок номера кредитної карти або паролів можна згодом змінити, то відмовитися від свого характеру, звичок і іншої конфіденційної інформації, про яку дізнаються «викрадачі особистості», жертві такого злочину буде нелегко. Тим часом вже зараз в соціальних мережах про людину можна дізнатися багато важливих відомостей, зокрема вік, рід занять, захоплення, факти з минулого. Фахівці з інформаційної безпеки рекомендують користувачам соцмереж закривати свій обліковий запис, роблячи її доступним тільки для присутніх в списку контактів осіб. Проте і це не дає стовідсоткової гарантії захисту від кібер-злочинців. В цілому слід бути особливо обережним при розміщенні особистих даних в Інтернеті.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com