Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Вплив інтернету зростає

Частка населення України, що має доступ до Інтернету, неухильно зростає. Про це свідчать результати дослідження ринку доступу до всесвітньої мережі, проведеного компанією GfK Ukraine, яка констатувала, що з кінця 2009 по кінець 2010 року кількість українців, які мають вдома Інтернет, зросла на 45% і нині становить 26% від загальної кількості населення, а це орієнтовно 11-12 млн. осіб. Відтак, у більшості українських сімей є доступ до Інтернету, а це означає практично необмежений доступ до інформації. Прикметно, що для 77% користувачів в Україні основним місцем доступу в Інтернет стає саме дім.

Найстрімкіші темпи покриття Інтернетом демонструють сьогодні невеликі міста з населенням 50-100 тис. осіб, і це — яскравий доказ того, що українська влада швидко втрачає вплив на електорат за межами великих міст, який до останнього часу міг забезпечуватися через ЗМІ, контрольовані владою. Цей факт, а також значне зростання популярності в Україні соціальних мереж відкриває широкий простір для «електронної демократії» і ускладнює для влади можливості маніпулювати громадською думкою.

Відтак, є усі підстави для припущення, що на наступних парламентських виборах у 2012 році Інтернет стане однією з основних інформаційних платформ і загалом відіграватиме в суспільній комунікації дедалі вагомішу роль.

Середнє і старше покоління ще добре пам’ятають часи, коли влада контролювала кожне слово, а громадськості регулярно промивали мізки політінформаціями, нав’язуючи ілюзію безпечного світу. 1999 рік розвіяв цю ілюзію безпеки, так само, як сьогодні Інтернет розвіює ілюзію здатності політиків контролювати все, що ми читаємо, бачимо чи чуємо.  Ми можемо спілкуватися з друзями на іншому кінці світу у реальному часі практично безкоштовно.  Джерела інформації, правдивої та неправдивої, однаково необмежені. Така свобода назавжди змінила розстановку політичних сил, незалежно від того, усвідомлюють це політики чи ні.

Однак, в українському політикумі та подекуди у світі ще залишились люди, які вважають, що потік інформації можна контролювати і навіть цензурувати.  Та це дуже нагадує спробу «осідлати» цунамі. Влада має навчитись жити у реальному часі, адже що більше вона намагатиметься посередництвом різноманітних законодавчих та інших бар’єрів обмежувати громадян у вільному доступі до інформації, то більшим буде спротив народу та обурення міжнародної спільноти. Влада відчує його у повній мірі, коли прийде час наступних виборів.

Водночас опозиція повинна зрозуміти, що інтернет буде альтернативою до неї, якщо примітивізм її пропозицій буде таким же, як сьогодні.

 Більшість ліберальних та прогресивно мислячих урядів країн світу вже визнали невідворотність інформаційної революції та змогли ефективно нею скористатись. У Великобританії, скажімо, уряд, маючи на меті підвищити ефективність роботи місцевого самоврядування та центральної влади, намагається забезпечити доступ до Інтернету кожній домогосподарці. У Швеції послуги системи охорони здоров’я та соціального забезпечення майже повністю доступні у всесвітній мережі. Що ж до української влади, то її головна проблема сьогодні впирається не у засоби, а у зміст комунікації. Зрештою, якщо у вас немає добре продуманого і належно фінансованого плану, то ви й не матимете мірки, якою зможете міряти власні досягнення, а відтак й інформації, яку зможете запропонувати зацікавленій громадськості.

Фонд «Спочатку Люди”

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com