Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЧИ ПОЧУЮТЬ?

Парламентський комітет з питань свободи слова та інформації схвалив проект постанови №8007 щодо проведення Інтернет-обговорення законопроектів на веб-сайті Верховної Ради. Таким чином парламент планує залучити громадян до висловлення щодо окремих законопроектів власної думки, яку депутати начебто мають намір взяти до уваги при розгляді законопроектів. Передбачається, що участь в обговоренні зможе взяти кожен, хто пройде відповідну авторизацію. Автор ініціативи, депутат від Партії регіонів Олександр Фельдман вважає, що громадське обговорення законопроектів є одним з проявів демократизації суспільства. 

Тим часом, за результатами дослідження компанії GfK Ukraine, переважна більшість українських громадян вважають, що влада не працює в інтересах народу. На думку 84% респондентів, людям при владі немає ніякого діла до життя пересічних українців. 80% опитаних переконані, що їхня думка для влади не має жодного значення, а 78% респондентів зазначають, що не мають найменшого шансу вплинути на те, що відбувається в Україні. І насамкінець, 83% українців погоджуються з тим, що більшість можновладців збагачуються за рахунок простих людей.

Таким чином, тотальна зневіра населення може стати причиною скептичного ставлення громадян до ідеї Інтернет-обговорення законопроектів.

Ініціатива депутата Верховної Ради заслуговує на подяку як спроба поступу в напрямку демократії.  Що більш відкритою та прозорою буде Верховна Рада, то більше народ довірятиме владі загалом. З іншого боку, усі прекрасно розуміють, що обговорення законопроектів — це одне, а дійсне врахування позиції людей — зовсім інше.  Цікаво буде спостерігати, який відгук у колах громадськості викличе згадана парламентська ініціатива та як Верховна Рада скористається її результатами.

На жаль, у послужному списку влади числиться багато порожніх балачок про виконання волі народу та не менше реальних дій, прямо протилежних барвистим обіцянкам. На жаль, опозиція також тільки говорить і сподівається на власне переобрання до парламенту, лише тому, що вона — не влада.

Новий Податковий кодекс і закон про вибори цю розбіжність переконливо підтверджують. В обох випадках уряд врочисто запрошував до співпраці міжнародні бізнесові та громадські організації, визнані авторитетними захисниками демократії у світі, але тільки для того, аби згодом знехтувати їхніми рекомендаціями та напрацюваннями.  Якщо на задум громадського обговорення законопроектів чекає така ж доля, то дуже ймовірно, що перебування при владі для нинішньої бізнесово-політичної еліти обмежиться одним терміном, адже скептицизм громадськості дуже легко перетворюється на обурення і організований спротив.

Фонд «Спочатку Люди»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com