Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Що тоді їсти?

В умовах невпинного подорожчання продовольства існує небезпека заповнити брак якісних і корисних продуктів шкід­ливими замінниками спра­вжньої їжі, які стають причинами отруєнь і важких алергічних реакцій.

Ці продукти дають змогу набити шлунок і відчути ситість. Для здорової людини це може пройти без наслідків. До певної пори... На думку лікарів, усе залежить від дозування. У невеликих кількостях прийом такої їжі може бути нешкідливим, але при зловживанні може призвести до серйозних розладів. Отже:

1. Чіпси і газована вода.

Про те, що чіпси шкідливі, ми чули не раз. Але чому? А тому що чіпси — це суміш вуглеводів і жиру, в оболонці барвників і замінників смаку. Через особливості приготування в чіпсах утворюється багато канцерогенів — речовин, що провокують утворення раку. А гідрогенізовані жири ведуть до збільшення рівня холестерину в крові, що підвищує ризик інфарктів і інсультів.

Солодкі газовані напої — суміш цукру, хімії і газів. Як правило, містять аспартам (Е951), синтетичний цукрозамінник. Фелатанін, що міститься в аспартамі при вживанні у великих дозах сприяє розвитку маніакальної депресії, припадків паніки, злості і насильства.

Газвода з аспартамом не вгамовує спрагу. Слина погано видаляє залишковий підсолоджувач із слизової оболонки рота, тому після вживання напоїв у роті залишається відчуття нудотності, яке хочеться зняти новою порцією напою. В результаті, напої з аспартамом стають напоями для збудження спраги, а не для її тамування. Тому газовані напої краще взагалі не вживати, але якщо ви все ж п’єте колу, то обов’язково запивайте її звичайною водою. Крім того, бензоат натрію (Е211) що застосовується як консервант, пригнічує ферменти, а це призводить до порушення обміну речовин і ожиріння.

2. Фастфуд.

Біляши, чебуреки, картопля-фрі, шаурма і взагалі усе, що смажиться — шкідливе для організму. Тому що смажать усе це частенько в одній і тій же олії, яку можуть не міняти тривалий час. Результат — все ті ж канцерогени. З роками подібне харчування призводить до порушення травлення — до коліту, гастритів, печії, запорам...  Інший різновид фастфуду — сухарики, горішки, шоколадно-горіхові батончики призводять з роками до різних хвороб і ожиріння. Дієтологи всього світу упевнені, що харчування визначає тривалість і якість життя людини. Смакові звички залишаються з людиною на все життя. Отже, прагніть привчати дітей до здорової і корисної їжі, не дозволяючи зловживати шоколадками.

3. Ковбаса, копченості.

Сосиски, ковбаси, пельмені, які ми традиційно вживаємо щодня, містять більше ароматизаторів і барвників, ніж м’яса. Копчене м’ясо і копчена риба теж потрапили в рейтинг за високий вміст канцерогенів (провокує бензопирен). Окрім цього, дедалі більше виробників переходить на генно-модифіковану сировину. Наприклад, сосиски, ковбаси на 80% складаються з трансгенної сої. А один шматочок копченої ковбаси містить стільки фенольних з’єднань, скільки чоловік вдихає в місті за рік! Фенол украй токсичний.

4. Овочі і фрукти, продукти з консервантами.

Навіть найкорисніші і найнатуральніші продукти можуть стати шкідливими, якщо вирощені, наприклад, біля шосе або заводу. Скуштувавши таких овочей, можна отруїти організм бензопиреном. Що стосується консервантів, вони можуть містити глютамат натрію. Отруєння цією речовиною з’являється у вигляді головного болю, спазмів судин і порушення обміну речовин.

5. Маргарин, тістечка і злакові.

Маргарин — це суцільний трансгенний жир — найшкідливіший вид жиру. Для людини небезпеку представляють усі продукти з його вмістом. Це тістечка, торти з кремом, вироби з листкового тіста. Надмірна любов до цих насичених цукром і жиром продуктів практично гарантує порушення обміну речовин і зайву вагу. Злакові, зокрема, білий хліб часто викликають целіакію. Симптоми коливаються від проблем з кишковиком до діабету і безпліддя.

6. Кава і енергетики, молоко.

Доросла людина, не ризикуючи виснажити свою нервову систему, може вжити не більше двох чашок кави на день. Кава підвищує тиск, викликає серцебиття і навіть головний біль. Енергетичні напої взагалі краще не вживати. Досі вченими не з’ясований повний склад енергетиків. Крім того, за останні декілька років лікарями зареєстровані десятки випадків зупинки серця після прийняття декількох енергетиків. Молоко, як і хліб, також часто є непереносним продуктом. Отруєння молочними білками у важких випадках може призвести навіть до летального результату. Але це стосується обмеженого кола людей.

7. Домашні консерви і морозиво.

За дотримання елементарної харчової безпеки солоні огірочки і помідорчики можна їсти без страху. Але пам’ятайте, що серйозне отруєння пліснявою або іншими бактеріями з банки може бути серйозним.

Морозиво, у свою чергу, містить загусники і ароматизатори, які можуть уповільнювати обмін речовин.

8. Жувальні цукерки, пастила в яскравій упаковці, чупа-чупс.

Містять величезну кількість цукру, хімічні добавки, барвники, замінники. Одним словом, ніякої користі. Ці цукерки можуть спровокувати гастрит і інші захворювання шлунково-кишкового тракту, а також різні хвороби зубів і ясен.

9. Шоколадні батончики.

З чого вони складаються? Ви скажете: з горіхів, карамелі, нуги і шоколаду? Насправді — це гігантська кількість калорій у поєднанні з хімічними добавками, генетично модифікованими продуктами, барвниками і ароматизаторами.

10. Майонез.

Майонез насичений трансжирами, які є канцерогенними і викликають підвищення рівня холестерину. Майонези їсти не можна, а особливо в пластикових упаковках. Чи знаєте Ви, що оцет виділяє з пластика канцерогенні речовини, які непомітно разом з салатами або пельменями потрапляють до нашого шлунку. Майонез містить величезну кількість консервантів і стабілізаторів. До шкідливих продуктів відносяться також і кетчуп, різні соуси і заправки.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com