Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

МИ СЕРЕД ПЕРШИХ ПО СПАМУ

Україна увійшла до десятки європейських країн з найбільшою кількістю посилань на підроблені веб-сайти і спаму, що розсилається організованими мережами спам-зомбі.

При цьому за активністю мереж спам-зомбі Україна зайняла 2 місце в Європі, поступившись лідерством лише Росії.

Про це свідчать дані звіту корпорації Symantec про загрози інтернет-безпеки за підсумками 2010 року.

Організовані мережі спам-зомбі (також звані спам-ботнетами) — це мережі заражених комп’ютерів, запрограмованих розсилати спам. Керування такими мережами здійснюється з віддалених серверів.

За допомогою розповсюдження шкідливих програм, комп’ютери можуть бути запрограмовані здійснювати шкідливі розсилки з власної адресної книги або будь-якому заданому списку. За допомогою спам-ботнетів сьогодні розсилається близько 90% світового спаму, а стати спам-зомбі може практично будь-який користувач з недостатньо захищеним комп’ютером.

Підроблені веб-сайти (так звані фішингові сайти) використовуються зловмисниками для отримання даних кредитних карт, а також логінів і паролів від персональних облікових записів користувачів.

Такі сайти виглядають так само, як і справжні сайти банків, соціальних мереж або інших відомих сайтів, тому користувачі, що не підозрюють підступу, вводять на них запитувані облікові дані, які згодом потрапляють до рук зловмисників. Дані кредитних карток можуть використовуватися для покупок в інтернеті або зняття грошей, облікові записи від поштових акаунтів або акаунтів соціальних мереж — для розсилки спаму.

Посилання на фальшиві веб-сайти також часто поширюються через спам, тому ці два показники тісно пов’язані.

Спам зомбі відомі багатьом користувачам також і в соціальних мережах. Непоодинокі  випадки крадіжки даних облікових записів і подальшого розсилання спаму за всім списком друзів в «Однокласниках» або «Вконтакте». І це цілком закономірно: методи соціальної інженерії вже давно використовуються шахраями і в 2010 році продовжили свій розвиток, йдеться у звіті компанії.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com