Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Парад товстосумів

Мексиканець Карлос Слим за підсумками 2010 року утримав титул найбагатшої людини у світі, говориться в щорічному рейтингу мільярдерів журналу Forbes.

Стан Слима оцінюється в 74 мільярди доларів, за рік він зумів стати «найприбутковішим» зі світових багачів, примноживши своїй капітал більш ніж на 20 мільярдів доларів. Це абсолютний рекорд багатства відколи його сталі підраховувати у сучасному світі.

Титан телекомунікаційного ринку Слим минулого року став першим в історії рейтингу неамериканцем, що підняdся на вершину піраміди мільярдерів за останніх 16 років. Розмір його статків, за оцінкою видання, минулого року складав 53,5 мільярда доларів, і за рік збільшився на 18,5 мілья­рдів доларів.

Другу і третю позицію за традицією утримали засновник Microsoft Біл Гейтс з 56 мільярдами доларів і інвестиційний гуру Уоррен Баффет з 50 мільярдами доларів.

Експерти Forbes, відмічають, що такі непереконливі результати легендарних американських бізнесменів пояснюються їх великими витратами на добродійність.

В порівнянні з минулим роком дещо змінився склад першої «десятки» супербагачів світу. У ній з’явилося одне нове ім’я: американка Крісті Уолтон (10-е місце, спадкоємиця імперії Wal — Mart — мережі роздрібних магазинів), стан якої оцінюється в 26,5 млрд доларів. У торішньому рейтингу Forbes вона займала 12 рядок.

Серйозно поліпшив позиції власник компанії Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH), француз Бернар Арно, який з капіталом в 41 млрд доларів зайняв четверте місце (минулого року — сьоме місце).

Залишилися в «десятці» і ще п’ять мільярдерів — глава американської компанії Oracle Лоуренс Елісон (5-е місце, 39,5 млрд доларів); власник найбільшої у світі сталеливарної компанії, яка придбала «Криворіжсталь», індієць Лакшмі Міттал (6-е місце, 31,1 млрд доларів); власник корпорації з продажу одягу Inditex Group, іспанець Амансіо Ортега (7-е місце, 31 млрд); Бразильський гірничодобувний магнат Айк Батіста (8-е місце, 30 млрд доларів).

Відразу на п’ять позицій опустився глава індійської компанії Reliance Industries Мукеш Амбані, що займав рік тому 4-е місце. Тепер він розташувався на 9 рядку рейтингу з 27 млрд доларів.

Всього у світі налічується 1209 доларових мільярдерів, стверджує журнал. В сукупності вони володіють капіталом у розмірі 4,5 трильйонів доларів.

Це майже третина економіки США, що виробляє близько чверті світового ВВП.

Список найзаможніших людей світу, що видається журналом Forbes протягом 25 років, в 2010 році поповнився 214 прізвищами. Cредний капітал фігурантів списку складає 3,7 мільярда доларів проти 3,5 мільярдів минулого року.

Як пише видання, найбільший приріст забезпечили країни БРІК — звідти походять 108 з 214 новачків рейтингу. Більше ста власних мільярдерів є в США (413), Китаї (115) і Росії (101).

Особливо швидко багатіє Азіатсько-Тихоокеанський регіон. Тут живе 332 мільярдери, на 98 більше, ніж минулого року. Сполучені Штати все ще поза конкуренцією, але поступово здають позиції. Всього 6% американських мільярдерів цього року — новачки, проти 47% в Китаї або 30% — в Росії.

Минулий рік став роком абсолютних рекордів для співтовариства найбагатших громадян планети.

Грошей стало більше і в українців: Ринат Ахметов потроїв свій статок.

Українських мільярдерів в списку найбагатших людей планети цього року Forbes налічив вісім, тоді як минулого року їх були п’ять.

Найвищу планку — 39-е місце — зайняв Ринат Ахметов, що заробив свій стан на вугіллі і сталі. В порівнянні з минулим роком 44-річний бізнесмен потроїв свій статок: в 2011 році експерти видання оцінили його «вартість» в 16 мільярдів доларів, а в 2010 — всього в 5,2 мільярда.

На 336-м місці в списку мільярдерів розташувався власник трубопрокатної компанії 50-річний Віктор Пінчук з 3,3 мільярдами доларів.

459-е місце поділили між собою банкіри Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, стани яких оцінюють в 2,5 млрд.

Наймолодший мільярдер України — Костянтин Жеваго — виявився на 488-ій позиції з  2,4 мільярда, зароблені на залізняку і банках.

Агропромисловець Юрій Косюк увійшов до списку на 833-му місці з 1,5 мільярдами.

Ще два бізнесмени, які займаються агропромисловістю, зайняли 1057 і 1140 місць — Андрій Веревський і Олег Бахматюк відповідно.

***

Засновник корпорації Microsoft Біла Гейтс втратив звання найбагатшої людини у світі через те, що переводив мільярди доларів на добродійність.

За словами експерта дослідницької організації Wealth — X Девіда Лінкольна, «у конкурентів не було б ходного шансу, якби він не жертвував гроші на добродійність».

Гейтс і його дружина Мелінда є засновниками добродійного фонду Bill and Melinda Gates Foundation, який жертвує гроші на поліпшення охорони здоров’я у всьому світі і глобальний розвиток, а також на систему освіти в США.

Подружжя перерахувало на ці цілі вже 28 млрд доларів. У тому випадку, якщо б Гейтс не займався добродійністю, його статок оцінювався б в 88 млрд доларів, стверджує Лінкольн.

За результатами рейтингу, опублікованого у вересні минулого року, засновник корпорації Microsoft Гейтс сімнадцятий рік підряд був визнаний найбагатшою людиною США. Його статок за рік збільшився на 4 мільярди і складає 54 мільярди доларів. Ця сума наближається до докризового (2007) рівня Гейтса — 59 мільярдів доларів.

При цьому  Гейтс є найщедрішим спонсором планети, що може слугувати прикладом для українських товстосумів.

За матеріалами УНІАН та Української Правди

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com