Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Замах на свободу — не у нас

Дві найбільші газети Угорщини заявили про смерть вільної преси в країні, протестуючи проти ухвалення поправок до законодавства, що регулюють роботу ЗМІ.

Газета Nepszabadsag, лідер ринку Угорщини за тиражем, опублікувала на передовиці рядок «Свободі преси в країні прийшов кінець», дублюючи його на мовах усіх 27 країн ЄС. У редакційній статті газета пояснила, що новий закон знадобився уряду країни, щоб «дресирувати, карати і мучити тих, у кого є своя думка». На знак солідарності з колегами німецька газета Tageszeitung опублікувала аналогічний протест на своїй передовиці.

Інша угорська газета — Nepszava — опублікувала на передовиці малюнок, на якому зображена людина, яка підняла молоток над словами: «Свобода преси є загальновизнаним правом у країнах ЄС». У своїй статті редакція Nepszava закликала на допомогу влади Євросоюзу.

У грудні 2010 року дві щотижневі угорські газети — Magyar Naracs і ES — вийшли з незаповненими передовицями, протестуючи проти нового закону про ЗМІ.

Документ, що викликав хвилю обурення угорської преси, набув чинності 1 січня 2011 року. Він припускає, що влада країни зможе регулювати контент ЗМІ. Зокрема, чиновники отримали право штрафувати ЗМІ за образливий контент, а також матеріали, які «недостатньо збалансовані політично». При цьому штрафи для радіо і телевізійних каналів можуть доходити до 720 тисяч євро.

Суперечливі поправки в законодавство були прийняті за ініціативою правлячої партії ФІДЕС (Угорський громадянський союз). За підсумками минулих у квітні 2010 року виборів вона здобула абсолютну більшість в угорському парламенті. Це дозволяє ФІДЕС вносити зміни в законодавство країни без будь-якої підтримки.

* * *

Єврокомісія вимагає пояснень від Угорщини щодо закону про пресу.

Угорське головування в ЄС стартувало не дуже вдало. Європейська Комісія надіслала Будапешту листа з вимогою пояснити суперечливий закон щодо преси, який кладе ЗМІ під контроль комітету, що складатиметься із осіб, наближених до партії чинного прем’єр-міністра Віктора Орбана. Журналістам загрожують чималі штрафи за політично «незбалансовані» репортажі та статті. До того ж, їх зможуть змусити надавати відомості про свої джерела інформації.

Комісія Євросоюзу як гарант дотримування європейських законів та демократії хоче дізнатися, чи відповідає новий угорський закон вимогам директиви про незалежність преси. Адже, згідно із нововведенням, державний комітет, що наглядатиме за діяльністю ЗМІ в Угорщині, складатиметься із п’яти членів партії влади. Тому логічно виникає питання про неупередженість цих осіб.

Суперечливий закон щодо преси вже отримав негативну оцінку низки міжнародних правозахисних організацій, зокрема, «Міжнародної амністії».

Європейська комісія наразі чекає пояснень, заявив представник цієї установи. Віце-президент Єврокомісії Вівіан Редінґ вже надіслала угорській владі «сигнал про сумніви, що викликає у Євросоюзі новий закон, а також те, як у ньому інтерпретуються європейські стандарти».

У п’ятницю до Будапешта прибудуть усі єврокомісари на традиційну зустріч із представниками держави, що головує в ЄС. Очевидно, поміж іншим, обговорять і сумнівний закон про пресу. Європейські експерти тим часом заявляють, що не пригадують в історії головувань подібної полеміки.

До того ж, крім нового закону, угорським лідерам ще слід буде захищати іншу суперечливу ініціативу. Йдеться про щойно введений так званий «кризовий податок», що накладатиметься на іноземних інвесторів в окремих галузях промисловості і який також не вписується в рамки європейських правил.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com