Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Результатом фейерверків став дощ з мертвих птахів

Американські науковці висловили припущення, що причиною масової загибелі птахів у новорічну ніч в штаті Арканзас могли стати святкові феєрверки.

На місто Бібі 31 грудня впродовж години впало понад 3000 птахів з виду червоноплечий чорний трупіал.

Головний орнітолог комісії з дикої природи і рибальства штату Арканзас Карен Роув каже, що зграя трупіалів намагалася оминути феєрверки і летіла надто низько, натикаючись у темряві на різні об’єкти.

Однак вона не сказала, що причина інциденту з’ясована, додавши, що фахівці і надалі досліджують тушки загиблих птахів.

Очевидці розповідають, що птахи, які вижили внаслідок падіння на землю, поводилися мов п’яні. Птахи наче збожеволіли — вони зіштовхувалися одні з одними.

«Мертві птахи лежали скрізь, — розповів представник місцевої влади Роббі Кінг — Ними були завалені вулиці, подвір’я, дороги, геть усе. Неможливо було проїхати, щоби не надибати птахів”.

Перші лабораторні аналізи показали, що птахи «померли від травм, отриманих при зіткненні з різними об’єктами» — повідомила комісія з питань дикої природи і рибальства штату Арканзас.

Мешканці міста Бібі кажуть, що перед початком «пташиного дощу» було чути грім феєрверків.

Трупіали, відомі поганим зором, летіли не на висоті верхівок дерев, а на висоті дахів.

Як каже представник поліції міста Бібі, в ніч падіння птахів до відділку телефонували стурбовані мешканці, які стали свідками видовища, що нагадувало фільм жахів.

Експерти відкидають версію про можливе отруєння птахів, бо коти і собаки, які їх їли, не постраждали.

Інша версія можливих причин дезорієнтованості птахів — сильна гроза над містом.

Фейерверки давно стали невід’ємним атрибутом новорічних святкувань в багатьох країнах світу, але лише останнім часом вчені б’ють тривогу з приводу їх вкрай негативного впливу на ме ях гілок свій виводок. Скільки загинуло яєць і пташенят невідомо, але кияни тоді добрячи повпивалися пива, умостивши ще одним шаром порожніх пляшок дно Дніпра. Це безумство підігрівається і промисловістю, яка випускає фейерверки. Зокрема гарно наживається на цьому Китай, який по праву вважається першопрохідцем у винаході і вдосконаленні шумових вогників. Міський шум негативно впливає на нервову систему не лише тварин, а й людини. Вчені-медики давно встановили залежність між деякими серйозними захворюваннями, які трапляються на фоні постійного впливу шуму. Тепер і відпочинок у нас дедалі частіше поєднується з такою чортівщиною, як фейерверки та салюти. Дивно спостерігати такі примітивні розваги в заміських котеджних містечках, що дедалі частіше у нас розташовуються серед лісів або мальовничих луків. Не дивно, що колишні господарі цих природніх просторів відразу подалі тікають від двоногих дикунів.

Якщо людство дійсно зацікавлене в багатоманітності життя на планеті, то екологічні інституції давно мають обмежити використання шумових розваг поблизу природних масивів. Візьміть за правило гатити в небо вогнем лише серед хмарочосів! І все тоді буде чудово і різнокольорово...

Андрій ГУСЄВ

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com