Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Білорусь стає самостійним геополітичним гравцем?

Юрій Царик — керівник Білоруської групи розвитку, наближений до влади  білоруський політолог, вважає, що загострення білорусько-російських відносин, особливо в останні тридцять-сорок днів, ніякої раціональної, об’єктивної основи під собою не має. Все ніби почалося з цілком зрозумілих розбіжностей з енергетичного питання. Олександр Лукашенко, як і належить главі держави, захищаючи інтереси країни, намагався схилити російських партнерів піти на поступки з цінового і тарифного питань. За цим послідувала незрозуміла чергова «газова війна». Те, що відбувалося в серпні — вересні, вже ніякого відношення до економіки не мало. Був саме політичний і ідеологічний конфлікт. Спочатку хотіли відвернути увагу російських громадян від пожеж. Радники російського президента прорахувалися, поставивши на ескалацію конфлікту. Після того, як Дмитро Медведєв зробив заяву в своєму офіційному блозі, Білорусь фактично була висунута Росією на позицію лідера пострадянського простору. До речі, як у 1991 році ми майже не хотіли незалежності, так і зараз, в 2010 році ми самі не особливо прагнули до цієї лідерської позиції. Але іншого вибору нам просто не залишили.

Тим часом, наш президент уже заявив, що в інформаційну війну він вплутуватися не буде. І більш того, що білорусько-російські відносини обов’язково налагодяться в майбутньому.

Митний союз надзвичайно важливий для Білорусі. Це серйозний геополітичний проект для нас, а не просто економічний, як для інших учасників. Залишатися на економічному просторі Росії і Казахстану — це наш безумовний пріоритет, що випливає зі структури промисловості, географічного положення республіки і цілого ряду інших чинників.

Процес будівництва цього союзу начебто йде нормально. Ратифікуються угоди, частково уніфікується законодавство. До речі, Економічний суд СНД підтримав клопотання Білорусі про припинення стягування Росією експортного мита на нафту, що йде до Білорусі. Правда, відклав остаточне рішення цього питання на три місяці.

Безумовно, для нас Митний союз — це й цілий ряд викликів. Ми змушені відкривати свою економіку для російського і казахського капіталів. У таких умовах важливо не допустити зростання корупції та інших деструктивних тенденцій. Але є в цьому й позитив — щоб витримати такий тиск з боку «східних» капіталів, ми повинні звернутися до розвитку національного бізнесу, причому форсованими темпами. Крім того, з цієї ж причини ми вимушені форсовано залучати західні, арабські, китайські та інші капітали, щоб урівноважити стан справ.

Кажуть, західні країни і міжнародні організації дали зрозуміти, що готові прийняти Білорусь у свій клуб у разі лібералізації економіки країни, зокрема приватизації і роздержавлення. Відомо, що серед радників вашого керівництва з питань приватизації є Група Ротшильдів. Але легко уявити ситуацію, коли поради Групи Ротшильдів не співпадають зі сподіваннями, наприклад, путінської команди. Чи зуміє ваш лідер обійти подібні зіткнення «менталітетів»?

І західним країнам, і російським партнерам слід розуміти одне: Білорусь — суверенна держава, яка волею долі стала суб’єктом регіональної і глобальної геополітики. І всі домовленості, що укладаються зокрема у сфері бізнесу, пов’язані з геополітичним інтересами країни, з інтересами її розвитку. У цьому сенсі ми відкриті взагалі для всіх — про це неодноразово говорив Олександр Лукашенко. Ми відкриті, ми запрошуємо інвесторів, але ставимо перед ними 25 умов, пов’язаних із недопущенням деградації виробництва, яке вони купують, зобов’язання щодо збільшення кількості робочих місць і підвищення зарплати, підтримки соціальної інфраструктури і т.д. Якщо інвестори готові дотримуватися цих умов, ми чекаємо їх у Білорусі, не важливо, звідки вони.

Послуги Групи Ротшильдів пов’язані, перш за все, з оцінкою майна, яке може бути виставлене на продаж. Тут найважливіше — авторитетність оцінки, щоб її ніхто не оспорював (як це було з Белтрансгазом, який росіяни намагалися купити за балансовою вартістю). Думаю, Ротшильди в цьому плані — хороший варіант. Хоча, до речі, до цієї діяльності були допущені й російські компанії — Сбербанк, «Ренесанс Капітал». Отже тут ніякої упередженості немає. Все прагнуть зробити відкрито й прозоро.

Східне партнерство — не така приваблива ініціатива, як було прийнято вважати свого часу. У ній дуже серйозну роль відіграє політична складова. Хоча Білорусь якраз зацікавлена більше в економіці.

Інші учасники програми залучені також у формат відносин по лінії ЄС — Чорноморський регіон, яка орієнтована саме на інфраструктурні, економічні проекти. А в Білорусі такого формату немає — від неї Європа вимагає, перш за все, політичних і деколи навіть геополітичних кроків. Але це не зовсім відповідає інтересам нашої країни, нашого народу, враховуючи те, як болісно Росія, наш найважливіший економічний партнер, може поставитися до таких кроків.

Одним словом, думаю, європейці ще не зовсім розуміють, що таке Білорусь, які її пріоритети й інтереси. Це не повинно викликати здивування — адже раніше на місці нашої країни була лише підконтрольна іншим державам територія, а не самостійна суверенна держава.

Ну і ще один аспект... Це європейська інтеграція Росії. Це дуже потужнй процес, який неминуче зачіпає і наші з вами країни — Білорусь і Україну. Думається, що в осяжному майбутньому ступінь суперечностей для Білорусі між проектами європейської інтеграції і пострадянської реінтеграції знижуватиметься. Ну а якщо Росія все-таки вирішить відокремитися і будувати регіональну економічну систему, ми готові брати участь і в такому русі. Коли серйозно постане питання, тоді і вирішуватимемо. Одним словом, ми сьогодні можемо сказати, що Білорусь відходить від багатовекторної політики як якогось метання між Заходом і Росією і приходить до суверенної, самостійної геополітики. Тобто, інтереси розвитку Білорусі визначають вектор і характер наших зовнішньополітичних зусиль, а не зовнішні впливи самі по собі.

Геополітика, звичайно, річ дорога і складна. Проте керівництво Білорусі від неї відмовитися не може. Для Білорусі газотранспортна інфраструктура не має того стратегічного значення, яке вона має для України.  Белтрансгаз на цей час поділено між Білоруссю і Росією на паритетних началах. Отже заблокувати будь-яке рішення ми можемо. Думаю, це достатньо надійна гарантія. Особливо — в умовах, коли білоруський пакет не розкиданий по декількох власниках, а надійно зберігається в руках державних людей.

...У Росії немає моральної позиції для критики Білорусі. До речі, в цьому й помилка Дмитра Медведєва з його відео-блогом: він там спробував стати на позицію морального засудження Білорусі. Але білоруський лідер жодного разу не образив росіян. Він жорстко висловлювався на адресу російського керівництва і «придворних» політтехнологів. Причому, як показують результати інформаційної війни, на адресу останніх — абсолютно обгрунтовано.

Росія, безумовно, намагається впливати на передвиборний розклад. Всім зрозуміло, що при будь-якому розкладі все одно перемагає Олександр Лукашенко. Ніякої реальної альтернативи йому не немає. Це добре розуміють і в Москві, і в Білорусі.

Проте є все-таки спокуса пограти з питанням визнання результатів виборів. Сам Лукашенко в цей час найбільше зацікавлений у прозорості, відвертості і коректності виборчого процесу, в максимально широкому визнанні результатів волевиявлення народу. Проте опозиційні кандидати, які не мають шансів на перемогу, але вже серйозно вплуталися в боротьбу, можуть бути використані для делегітимації імовірної перемоги діючого президента.

Білорусь уже запросила до себе попередню місію ОБСЄ, яка незабаром прийме рішення про направлення спостерігачів на вибори. Безумовно, будуть спостерігачі і з інших країн. Як правило, це вирішується ближче до виборів.

Але важливо також відзначити, що «російські спостерігачі» — від країн Співдружності незалежних держав. Тут все-таки є істотна різниця — міжнародний склад місії дозволяє сподіватися на велику об’єктивність її оцінок. Незалежно від кон`юнктурних міркувань і політичного контексту».

За матеріалами УНІАН

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com