Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

НАС ЗАВАЛЮЄ СМІТТЯ

У Києві бракує сміття, щоправда тільки сміттє­спалювальному заводові. Там скаржаться — гори відходів у районах міста збільшуються, а на під­приємстві ледве не без роботи сидять.

Завод недозавантажений твердими побутовими відходами на 40% від своїх можливостей. Схема роботи підприємства проста: перевізники привозять сміття та зсипають у контейнер. Спеціальний кран завантажує відходи у піч. Там вони сушаться та потім спалюються.

«Із 4-х сміттєспалювальних ліній, які можуть працювати, працює тільки одна або дві. Цілий серпень місяць працювала одна лінія», — каже директор сміттєспалювального заводу «Енергія» Сергій Крикун.

Виною в усьому — стихійні сміттєзвалища. Посадовець розповідає: за утилізацію тонни відходів завод бере близько 130 гривень. Натомість на звалищах ціна коливається в межах 10-ти. Загалом у столиці вивезенням сміття займаються 8 перевізників. Зі слів Сергія Крикуна, найбільш сумлінний — один. Виправляти ситуацію взялися у столичній адміністрації.

«Ми централізуємо під одне комунальне підприємство, і оплачувати перевізнику будемо тільки тоді, якщо він привіз на звалище, або на переробний завод. І тоді ці всі потоки сміття будуть повністю взяті під контроль», — зазначив заступник голови КМДА Олександр Мазурчак.

Тоді і заводу добре буде, і перевізнику ніякі штрафи не загрожуватимуть, каже посадовець. Загалом, в планах міськадміністрації реконструкція працюючого підприємства та побудова ще декількох. Наразі розглядаються пропозиції з Японії, Австрії, Чехії та Росії.

***

До речі, за кордоном поступово відмовилися від сміттєспалювальних заводів і перейшли на переробку сміття. Досягнення неймовірні: до 95 відсотків сміття сортується і переробляється на готові напівфабрикати для промисловості. Україні ж пропонують давно застарілі технології зі спалювання відходів. Відомо, що Європа відмовилася від такого виду «переробки» сміття через небезпеку отруєння шкідливими газами.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com