Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЧАЕС буде під новим саркофагом

Розпочалося будівництво нового саркофага для четвертого енергоблоку Чорнобильської АЕС, який вибухнув 1986 року.

Будівництвом «нового безпечного конфайнменту» (як офіційно називають покриття) займатиметься французька компанія Novarka. Попередня вартість проекту — 550 млн доларів.

Нове покриття буде зроблено у вигляді двошарової арки 250 на 150 метрів заввишки 108 метрів (це вище, ніж статуя Свободи (93 м) і «Батьківщина-мати» (102 м). Арка накриє четвертий блок, який тимчасово залишиться у старому саркофагу.

Споруджуватиметься арка на майданчику, розташованому за триста метрів від старого укриття. Спочатку зберуть її східну частину, потім західну, а зведуть їх над старим саркофагом. Згідно з графіком закінчити будівництво повинні у 2013 році. Гарантія роботи нового саркофага — 150 років.

Вчені вважають, що за цей час старе укриття вдасться розібрати і будуть розроблені технології, які дадуть змогу захоронити небезпечні об’єкти, які там зараз розміщуються. Нове покриття — необхідний захід. Коли у 2004-2008 роках укріплювали старе укриття, сказали, що воно протримається 15 років. Залишилося 13.

Повна сума, яку повинні виділити на новий саркофаг, буде відома в жовтні, коли збереться Асамблея країн — донорів Чорнобильського фонду.

Однак заступник секретаря РНБО Сергій Парашин уточнює, що розраховане нове покриття на 100 років, а не на 150. За його словами, цього часу повинно вистачити, щоб захоронити паливо з четвертого блоку, якщо будуть ресурси. Захоронення — нескладний процес, але для цього палива потрібно будувати окреме сховище, а поки що цим ніхто не займається.

Як повідомлялося в ЗМІ, у Чорнобилі до 25-річчя аварії на АЕС (26 квітня 2011 року) будують величезний парк-музей — аналог київського «Пирогово». «Це буде Чорнобильська зона в мініатюрі. Місце, де планують будувати парк, заросло бур’яном, тому непогано, що територія буде доглянутою. Кожен населений пункт у парку буде відзначений обеліском, а поряд будуть таблички з інформацією: скільки чоловік евакуйовано з того чи того села», — розповіла мешканка Чорнобиля Галина Волошина.

На думку журналістів, парк у Чорнобилі стане ще однією принадою для туристів, яких щороку в Зоні стає більше. Так, за даними підприємства «Чорнобильінтерінформ» (яке організовує поїздки в Зону), торік зону відчуження відвідали 7000 чоловік, а за 7 місяців цього року — близько 5 000 (у стандартній групі з 17 чоловік вартість поїздки на одну людину становить 427 грн).

За повідомленням ЗМІ

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com