Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ТРИПІЛЬСЬКИЙ МЕГАПОЛІС

У Черкаській області виявили поселення стародавньої трипільської цивілізації, якому понад 5 тисяч років. Воно збудоване з небувалим розмахом за тогочасними мірками.

Як зазначив керівник трипільської експедиції Володимир Круц, це найбільше з відомих трипільських поселень, що існувало між селами Легедзине та Тальянки. Вчені вже давно зацікавились поселеннями-гігантами трипільців в Буго-Дністровському межиріччі, площа яких вражає своїми розмірами: Тальянки– 450 га, Майданецьке — 250 га.

Завдяки геомагнітній зйомці було виявлено, що вони налічували від 1500 до 2800 будівель, розташованих концентричними колами, які заселяли від 6 до 25 тисяч мешканців.

Наразі розкопали менше півсотні поселень. За словами керівника експедиції, над кожним працюють по півмісяця, аби лише розчистити місце і дістатися верхнього шару конструкцій.

За словами керівника проекту Олексія Корвіна-Піотровського, цього року було знайдено помешкання з унікальними архітектурними деталями: підлогою та жертовником, що надзвичайно добре збереглися. Уперше вдалося встановити, що люди, які залишали це житло, забрали з собою піч — символ сімейного вогнища. Знайдений під житлом горщик, ймовірно, був родинним оберегом. Керівник проекту наголосив, що такі результати дають змогу робили висновки щодо мікрохронології розвитку поселень.

Експедиція з розкопок трипільських поселень стартувала у 1981 році.

Понад 10 років у фінансуванні досліджень бере участь французький меценат Бертран Кост.

«Україна — молода незалежна держава з давньою історією. Усі багато говорили про трипільську культуру, але ніхто нічого не робив. Тому я вирішив допомогти Інститутові археології НАН України», — сказав він.

Як стверджують учасники експедиції, упродовж останніх років розкопки повністю фінансуються за рахунок меценатів, жодних державних коштів науковці не отримують.

Раніше, київські археологи в Легедзиному розкопали 30 готських поховань. Наступного року вчені мають намір завершити роботу. Це буде перше повністю розкопане поселення готів на Черкащині.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com