Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЗАПИТУЄТЕ — ВІДПОВІДАЄМО

Одним з основних методів роз’яснювальної роботи серед громадян є проведення сеансів телефонного зв’язку „гаряча лінія”. В органах державної податкової служби з метою живого спілкування платників податків з керівництвом податкових органів у державних податкових інспекціях столиці проводяться сеанси телефонного зв’язку „гаряча лінія”. Ось деякі із актуальних запитань, які надходять від платників податків.

Питання. Чи застосовується адміністративний арешт активів, якщо платник податків не подав у визначений термін податкову звітність?

Відповідь. Підпунктом 9.1.2 п. 9.1 ст. 9 Закону України від 21.12.2000р. № 2181-III „Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” визначено виключний перелік обставин, у разі з’ясування яких застосовується адміністративний арешт активів. У зазначеному переліку відсутній випадок неподання податкової звітності.

Таким чином, за неподання податкової звітності адміністративний арешт активів до платника податків застосовуватися не може.

Питання. У який термін органи державної податкової служби повинні розглядати запит платника податків про звільнення окремих видів активів з-під податкової застави?

Відповідь.  Підпунктом 8.9.1 п. 8.9 ст. 8 Закону України від 21.12.2000р. № 2181-III „Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” платнику податків надано право звернення до органу державної податкової служби за місцем його реєстрації із запитом про можливість звільнення окремих видів активів такого платника з-під податкової застави.

Оскільки зазначеним підпунктом Закону № 2181-III конкретний термін розгляду запиту про звільнення частини активів платника податків з-під податкової застави не встановлено, такий запит повинен бути розглянутий згідно із загальним правилом розгляду звернень.

Відповідно до ст. 20 Закону України від 02.10.1996 р. № 393/96-ВР звернення розглядаються i вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження.

Отже, рішення податкового органу про звільнення окремих видів активів платника податків з-під податкової застави має бути видано протягом одного місяця з дня надходження до податкового органу відповідного запиту платника податків.

Питання. Чи передбачена фінансова відповідальність, якщо підприємство недоотримало виручку в іноземній валюті від здійснення операції з продажу (експорту) послуг?

Відповідь. Щодо недоотримання підприємством валютної виручки від здійснення операції з продажу (експорту) послуг, то відповідно до ст. 1 Закону України „Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті” від 23.09.94 р. № 185/94-ВР (далі – Закон № 185) «виручка резидентів у іноземній валюті підлягає зарахуванню на їх валютні рахунки в уповноважених банках у строки виплати заборгованостей, зазначені в контрактах, але не пізніше 180 календарних днів з дати митного оформлення (виписки вивізної вантажної митної декларації) продукції, що експортується, а в разі експорту робіт (послуг), прав інтелектуальної власності – з моменту підписання акта або іншого документа, що засвідчує виконання робіт, надання послуг, експорт прав інтелектуальної власності. Перевищення зазначеного строку потребує висновку центрального органу виконавчої влади з питань економічної політики».

Якщо до закінчення 180-денного терміну валютні кошти не надійдуть на рахунок підприємства у повному обсязі, до нього будуть застосовані санкції, встановлені ст. 4 Закону № 185, у вигляді пені за кожен день прострочення у розмірі 0,3 % від суми неодержаної виручки в іноземній валюті, перерахованої у грошову одиницю України за валютним курсом Національного банку України на день виникнення заборгованості. Загальний розмір нарахованої пені не може перевищувати суми неодержаної виручки.

Питання. За якою ознакою доходу потрібно відображати в розрахунку за формою 1-ДФ отримані громадянами доходи від продажу рухомого майна?

Відповідь. Відповідно до положень пп. „ж” п. 1.3 ст. 1 Закону України від 22.05.2003 року № 889-IV „Про податок з доходів фізичних осіб” до доходу з джерелом його походження з України, зокрема, належать доходи від продажу рухомого майна, якщо факт зміни власника (продажу об’єкта рухомого майна) підлягає державній реєстрації та/або нотаріальному посвідченню згідно із законом.

Таким чином, при виплаті доходів фізичним особам за придбане в них рухоме майно, яке підлягає державній реєстрації та/або нотаріальному посвідченню, зокрема транспортні засоби, дохід відображається податковими агентами за ознакою 40.

Шановні громадяни! Якщо у Вас виникли питання з податкового законодавства, Ви можете звернутися до ДПІ у Голосіївському районі м. Києва за телефонами 591-61-22, 591-61-24, 591-61-87, 591-61-77 або до Інформаційно-довідкового департаменту ДПА України за номером телефону 0-800-501-007.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com