Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЦІНИ І ПОПИТ НА ПРОДОВОЛЬСТВО ЛИШЕ ЗРОСТАТИМЕ

Світові ціни на сухе молоко, какао, каву і пшеницю за останні кілька місяців виросли більш ніж на 10%.

Світові гіганти Nestle, Danone, Unilever і Kraft Foods стали більш обережними в прогнозах на найближчі два квартали і заговорили про підвищення цін на свою продукцію.

Через пожежі в Росії підскочили ціни на пшеницю та інші зернові. У липні через спекулятивну активность ціни на какао злетіли до 33-річного максимуму.

У 2009 році котирування продовольчих компаній зростали завдяки низьким цінам на сировину, відзначає аналітик Royal Bank of Scotland Джуліан Хардвік, але в другому півріччі 2010 році це зміниться.

Щоб зберегти продажі під час рецесії, Unilever знизила ціни, але до кінця 2010 року вона почне їх підвищувати.

Зі зростанням цін виробники їжі, як правило, борються, скорочуючи витрати і перекладаючи витрати на рітейлерів та споживачів.

«У цілому я не бачу, щоб маржа у великих компаній значно знизилася, — говорить аналітик Evolution Securities Уоррен Акерман, — вони це витримають».

J. M. Smucker, що володіє брендами Folgers, Dunkin’Donuts і Millstone, оголосила про 9% підвищення цін на продукти, що містять каву.

В свою чергу, Danone, що виробляє йогурти Actimel та Activia, ще в липні повідомила, що закупівельні ціни на молоко будуть вище, ніж очікувалося на початку 2010 року.

Компанія вже підвищила ціни на деяких ринках, у тому числі на ринках Мексики і Польщі.

Виробник чаю Lipton — Unilever — очікує 2% зростання цін на сировину і вже попередив про це роздрібні мережі.

Ціни на пшеницю ростуть небаченими темпами. Менш ніж за два місяці вони піднялися майже на 50%. Не відстають і інші товари — молоко, цукор, чай і кава. Цього року миру загрожує глобальна продовольча криза.

На тлі засухи напередодні європейські котирування на пшеницю показали найбільше зростання за останні три роки, піднявшись до 211 євро за тонну (+8%). Це освіжило спогади про глобальну продовольчу кризу 2007–2008 років, коли росли ціни практично на всі види сільськогосподарської продукції, а Гаїті і Бангладеш переживали голодні бунти, пише газета The Financial Times. Експерти побоюються, що зростання цін на муку викличе ланцюгову реакцію подорожчання всіх продуктів, для яких потрібна мука. Крім того, зростання цін може торкнутися кормів і пивоварного ячменю, які, у свою чергу, можуть викликати подорожчання м’ясних продуктів і пива.

«Це найшвидше цінове ралі на пшеницю з 1972–1973 років, — говорить FT що відповідає за закупівлі сировини в Premier Foods Гар Шарки. — Промисловість не зможе проігнорувати 50-процентне зростання цін на зерно».
На початку цього тижня Російський зерновий союз в черговий раз понизив прогноз на урожай-2010 до 72–78 млн. тонн. Спочатку російський Мінсельхоз сподівався зібрати до 90 тонн зернових. Якщо російський урожай зернових складе 72 млн. тонн, то країна буде вимушена скоротити експорт до 11 млн. тонн, приводить WSJ розрахунки експертів.
Канада, ще один крупний експортер пшениці, також чекає, що її урожай стане рекорд низьким з 2002 року із-за сильних дощів, нагадує АР. Україна, що раніше планувала експортувати до 7-8 млн. тонн пшениці, зараз взагалі подумує закрити свої межі для вивозу цього стратегічного товару.

Проте це хороші новини для фермерів США, які чекають сильного попиту на свою пшеницю. «Це рідкісна можливість, коли вони можуть користуватися зростанням цін при хорошому урожаї, — радіє Ден Мантернах з компанії Doane Advisory Services. — Я чекаю зростання цін до тих пір, поки не буде оцінений збиток російського чорноземного регіону. Це класичний панічний попит від страху перед невідомим».

Трохи меншими темпами на світових торгових майданчиках дорожчає мал. Напередодні котирування нешліфованого рису на світовому ринку виросли на 3,2% до майже 11 доларів за центал (45,3 кг). Китай, на території якого вирощується третина всього рису, із-за повеней може скоротити урожай на 10% цього року, за даними Bloomberg. На товарній біржі Чікаго з 30 червня рис вже подорожчав на 15%. За даними Мінсельхоза США, справедлива ціна на рис складає в середньому від 13,9 до 14,4 доларів за бушель, що майже на 10% вище поточних цін.

У серпні, в так званий сезон великого молока, у ряді російських регіонів, що особливо постраждали від засухи, почалося зростання цін на сире молоко, нехарактерне для цієї пори року, повідомила керівник аналітичного центру Національного союзу виробників молока (Союзмолоко) Тетяна Рибалова.

«Ціни ростуть в найбільш постраждалих регіонах, поки трохи, в межах 5–10%. Якщо ситуація із засухою не зміниться, ми побачимо продовження зростання цін, але прогнозувати розвиток ситуації неможливо», — заявила експерт. Втім, зіставлення з даними минулого року не цілком коректно, говорить експерт Союзмолока Тетяна Рибалова. «2009 рік був роком аномально низьких закупочный цін на молоко, з якими боролися всі, починаючи від фермерів і закінчуючи урядом», — нагадує експерт.

Цукор, котирування якого до цих пір не приносили прибутку цього року, має всі шанси стати доходнее золото, вважають деякі експерти. За даними Bloomberg, в портах Бразилії, одного з провідних експортерів цукру, скупчилися рекордні 122 судна, чекаючі експортних постачань. Інший крупний експортер, Індія, вже оголосила, що падіння її виробництва цукру складе 3%.

У шести основних портах Бразилії судна чекають вантаження 3,62 млн. тонн цукру, постачання якого затримуються із-за сирої погоди, передає Bloomberg. При низьких запасах в Індії будь-яке скорочення прогнозів викличе на ринку цінове ралі, вважає керівник досліджень товарного ринку в Morgan Stanley Хусейн Аллідіна. При зростанні попиту на 1,7% цього року співвідношення запасів до споживання впаде до 20-річного мінімуму, за даними International Sugar Organization. Зростання цін на цукор на світових ринках за липень склало 22%, а виснаження його запасів в Індії, Пакистані, Індонезії і на Філіппінах тільки розігріє бичачий тренд на ринку, вважає компанія FO Licht, що стежить за цінами на цукор вже більше 130 років.

Не менше зростання показують і котирування кави: напередодні вони піднялися до максимуму за 12 років після падіння товарних запасів цього продукту в липні 20-й місяць підряд. Запаси кави арабика на складах, моніторинг яких здійснює американська ICE Futures, з листопада вже скоротилися більш ніж на половину.

Вересневий контракт на постачання арабики додав в ціні майже 2% до 3883,26 долара за тонну.
В понеділок котирування кави поставили багаторічний рекорд, торкнувшись в ході торгів максимальної відмітки з 6 лютого 1998 року в 3937,22 долара за тонну. Вересневі ф’ючерси на какао подорожчали на півтора відсотки до 3091 долара за тонну на торгах в Нью-Йорку в кінці минулого тижня, показавши зростання на 4,2% за тиждень, відзначає АР.

Індійські виробники чаю вже попереджають про неминуче зростання цін на свою продукцію із-за дощів і шкідників, повідомляє індійська газета The Economic Times. Раніше індійська чайна промисловість втратила близько 6 млн. кг урожаю в червні, в більшості виробників штату Ассам із-за дощів загинуло 25-40% урожаю. Ті, що «деякі фасують, як Dhunseri і Girnar, вже вирішили підняти ціну сподіваючись на 7–10%, інші поки вичікують», — повідомляє видання. «Ми вважаємо, що ціни на якісний чай злетять до 300 рупій за 1 кг з 280 рупій [до 6,5 доларів з 6 доларів]», — прогнозує розділ компанії Girnar Харендра Шах.

За матеріалами сайтів підготував А.Гусєв

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com