Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ТАК ХТО Ж ВИНЕН?

Брат-близнюк трагічно загиблого в квітні Президента Польщі Леха Качиньського Ярослав Качиньський вважає відповідним за Смоленську трагедію польські і російські власті, які організували президентський візит. Про це він заявив в інтерв’ю польському виданню Gazeta Polska, в якому вперше після авіакатастрофи 10 квітня розповідає про тодішні події.

«Хочу особливо підкреслити, що організатором цього нинішнього виїзду був уряд. Президент летів в Катинь урядовим літаком, а не президентським — тому що такого не було, і немає», — сказав він.

Качиньській, який програв позачергові президентські вибори кандидатові від польської партії влади Броніславу Коморовському, сказав, що польські і російські чиновники намагалися не допустити візиту Качиньського до Росії на 70-і роковини Катиньськой трагедії, передає УНІАН.

«...Після телефонної розмови Володимира Путіна і Дональда Туська представники його уряду почали безпосередньо заявляти, що в Катинь ніхто Президента не запрошує, і його виїзд на 70-і роковини цього злочину не є необхідністю і повинністю, а якогось роду незрозумілою примхою», — сказав він.

Качиньській, який очолює найпопулярнішу в Польщі опозиційну партію «Право і справедливість», сказав, що під час свого перебування в Смоленську в день трагедії не прийняв співчуттів ні від польського, ні від російського урядів.

«Для мене роль прем’єра Туска і прем’єра Путіна була в цьому випадку незрозуміла. Як на мене, вони обидва не віднеслися до візиту Леха Качиньського з необхідною пошаною і старанністю», — сказав він.

Качиньській також заявив, що Бляк, який очолює правлячу з кінця 2007 року в Польщі партію «Цивільна платформа», «змагався» з ним, хто швидше прибуде на місце Смоленської трагедії, а представники російських властей затримували його автомобіль, поки першим не проїхав глава польського уряду.

Окрім цього, за його словами, міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський відразу після катастрофи в розмові з ним поклав всю провину за трагедію на пілотів літака.

Качиньський заявив, що зробить все для того, щоб з’ясувати справжні причини катастрофи і притягати до відповідальності причетних до неї осіб.

«Визначення політично відповідальних осіб за Смоленську катастрофу не вимагає слідства», — додав він.

96 польських громадян загинули під час авіакатастрофи літака, який віз делегацію польських високопоставлених осіб на чолі з Президентом Польщі Лехом Качинським на заходи до 70-х роковин Катиньської трагедії.

Контрольована російською владою Міждержавна авіаційна комісія опосередковано називає причиною катастрофи — дії членів екіпажу, які наважилися посадити літак в умовах сильного туману.

Ряд експертів в Польщі називає можливою причиною трагедії невчасно подані диспетчером Смоленського аеродрому дані про погодні умови.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com