Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Тарифна атака на населення таки буде

Зростання цін почнеться з Києва вже цього літа. Причиною такого рішення київська влада називає борги столиці перед Київенерго та Київводоканалом. Зростання на компослуги планується на 12-14%, а гаряча вода й тепло може подорожчати на 30-40%. Прем’єр-міністр Микола Азаров заявляє, що тарифи на житлово-комунальнi послуги мають бути пiдвищенi по всій Україні, бо вони не вiдповiдають їхній собiвартостi.

 Заступник голови Київської міської державної адміністрації Анатолій Голубченко ще нещодавно запевняв — тарифи на комунальні послуги у столиці підвищувати не будуть. А за численні борги Київ буде розраховуватися векселями Кабміну. Водночас новопризначений перший заступник мера столиці Олександр Попов спростував заяву свого колеги, мовляв, тарифи підвищуватимуть, бо потрібно віддавати борги Київенерго та Київодоканалу. А це 8 млрд. грн. — практично половина міського бюджету Києва.

Громадські організації виступають проти підвищення тарифів. Вони вимагають, аби київська міська адміністрація обґрунтувала тарифи. Віталій Яковенко, лідер Всеукраїнського громадського руху “Комунальний фронт” говорить, що нині незрозуміло, за що і кому платять кияни. Він пропонує повну калькуляцію тарифів винести на відкриті громадські слухання. Громадський активіст ще 2 тижні тому звернувся з листом до КМДА з вимогою обґрунтувати тарифи. Але поки що “Комунальний фронт” відповіді від чиновників не отримав.

Заступник мера, Анатолій Голубченко листа ще не читав, але погоджується, що тарифи є непрозорими. Та з походженням цих цифр, вважає чиновник, повинна розібратися Національна комісія з регулювання ринку комунальних послуг, законопроект про створення якої вже розробило міністерство житлово-комунального господарства. “Наприклад, мені теж багато незрозуміло, як на моркву складається ціна на ринку. От не зрозуміла, не прозора ця ціна і все, — говорить Анатолій Голубченко. — І на картоплю непрозора ціна. Зараз у державі утворюється єдиний орган, от коли він утвориться, і коли вони визначить тарифи, от тоді ми побачимо, чи вони знизяться чи підвищаться”.

Заступник мера запевнив, що тарифи не підвищуються, а просто починають діяти ціни 2009 року. З 1 січня по 1 червня діяв меморандум, згідно якого тарифи на комунальні послуги були знижені. Тепер Київ поступово повертається до попередніх тарифів. Наскільки вони обґрунтовані, на думку Анатолія Голубченка, має розібратися ще не створений в Україні орган. Впевненість, з якою Анатолій Голубченко говорить про створення єдиного регулятора тарифів, наштовхує на думку, що цей орган все-таки буде сформований, і КМДА більше не визначатиме тарифи на комунальні послуги.

Водночас створення національної комісії не зробить тарифи прозорішими, а отже і реального пониження очікувати годі, вважає віце-президент з економічних питань Асоціації житлово-комунальних підприємств Віктор Вигівський. Наразі сектор ЖКГ в Україні монополізований, а монополісти можуть вимагати будь-яку ціну. Тож на думку Віктора Вигівського у таких послугах як водопостачання та теплопостачання досить важко створити ринок. В Україні фактично немає ринку таких послуг. “Підприємства, які зараз працюють на цьому ринку, просто не мають альтернативи щодо надання цих послуг”, — наголошує Віктор Вигівський.

Експерти вважають, що Київ стає полігоном для комунального “експерименту” Партії регіонів, а також новим полем битви за крісло мера. Віталій Яковенко, лідер “Комунального фронту”, вважає Олександра Попова нового заступника голови КМДА, креатурою Партії регіонів, яку вони готують у мери міста. “Попов буде працювати методом кнута і пряника” — наголошує Віталій Яковенко. Києву виділили 3 млрд.175 млн. на інфраструктурні проекти бюджету. За ці гроші планують добудувати метро на Теремки, реконструювати Московську площу, побудувати Подольскій міст на Троєщину та інше. На думку експерта, це все пряники, а кнутом стане справді значне підвищення тарифів. І вже до кінця року тарифи збільшаться у два з половиною рази по всій Україні.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com