Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Що веде до хвороб?

Рівень фізичної активності безпосередньо впливає на швидкість старіння організму людини. Люди, що ведуть сидячий спосіб життя, старіють в середньому на десять років раніше, ніж їх активніші ровесники. У дослідженні, проведеному фахівцями з Королівського коледжу Лондона взяли участь 2400 пар близнят. Учасники заповнили анкети, вказавши частоту й інтенсивність фізичних навантажень, і здали аналіз крові. Керівник дослідження Лінн Черкас і її колеги зміряли довжину теломірів хромосом в клітинах крові учасників і зіставили отримані показники з даними опиту. (Теломіри — кінцеві фрагменти хромосом, що не несуть спадкової інформації). Їх основною функцією є захист клітинної ДНК від деформацій і пошкоджень. Довжина теломірів, що скорочуються з кожним діленням клітини, вважається основним індикатором старіння ор­ганізму. За даними дослідників, щорічно довжина теломірів скорочується в середньому на 21 пару нуклеотидів — елементарних структур молекули ДНК.

Проте в учасників цей показник істотно розрізнявся залежно від ступеня їх фізичної активності. В середньому довжина теломірів у людей з мінімальною фізичною активністю (16 хвилин в тиждень) опинилася на 200 нуклеотидів коротшою, ніж у найбільш фізично активних (199 хвилин в тиждень). Іншими словами, найбільш активні люди мали таку ж довжину теломірів, як і ті, хто був на 10 років молодший, але вів сидячий спосіб життя, повідомили учені. Організм фізично неактивних людей чутливіший до запалення і ушкодження клітин під впливом кисню. Отже, фізична активність допомагає справлятися із стресами, що ініціюють вкорочення теломірів.

ukrhome.net

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com