Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Безпілотники на ефекті Коанда

Невеликі дистанційно керовані апарати покликані додати маневреності і жвавості традиційним системам, що несе на собі камери спостереження або датчики.

Британська компанія AESIR, яка створила сімейство «тарілок», вважає, що воно знайде безліч областей застосування — від сільського господарства та охорони природи до військових операцій і розваг.

Новий тип безпілотника з вертикальним злетом не має яких-небудь зовнішніх рухливих частин (не рахуючи невеликих платівок для відхилення потоків повітря) і тому без будь-якої побоювання може літати поблизу гілок дерев або проводів ЛЕП. Для зниження ваги значна частина конструкції виконана з вуглеволокна.

Вентилятор в центрі машини служить для створення потоку повітря навколо неї. Але на відміну від цілого ряду апаратів типу «гвинт у кільці» сам цей потік не створює реактивної підйомної сили. І лопаті вентилятора тут теж не діють за принципом вертолітного гвинта.

Замість обох цих способів підйому в машині від AESIR працює ефект Коанда (Coanda effect) — явище прилипання струменя газу (або рідини) до криволінійної стінці при подачі їх через вузький канал.

У даному випадку струмінь прилипає до закругленій зовнішньої поверхні корпусу. При цьому на ній створюється розрядження, захопливе «НЛО» вгору. Роздільне регулювання потоків повітря у різних секторів «тарілки» дозволяє їй нахилятися і міняти курс.

Компанія розробила декілька споріднених моделей, що розрізняються розмірами і типом двигуна. Так, наприклад, найменший — Vidar. Апарат діаметром 30 сантиметрів важить 400 грамів і може піднімати 100 г корисного навантаження. Його вентилятор крутиться електромоторчиком, які отримують струм від літієвих батарей. У повітрі машинка може перебувати 15 хвилин.

Метровий в діаметрі Odin  споживає реактивне пальне JP-8. Сама ця «тарілка» важить 10 кілограмів і витримує таке ж навантаження. У небі вона тримається годину.

У розвитку перебуває ще більша машина. Hoder має важити 1,5 тонни, піднімаючи в повітря тонну корисного вантажу. Час місії — до 8 годин. Головне призначення цього апарату — автономна доставка боєприпасів і медикаментів на передову, в той час як «менші брати» — природжені розвідники.

Офіційна презентація сімейки британських «НЛО» відбулася на виставці озброєнь Defence Systems & Equipment International 2009, що пройшла кілька днів тому в Лондоні.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com