Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Клавіатура — розсадник хвороб

Далеко не всі клавіатури небезпечні, проте якщо крім вас по клавішах протягом дня стукають десятки різних людей — варто зайвий раз потурбуватися про своє здоров’я.

Краще попередити хворобу, ніж потім вести виснажливу війну з мікробами.

Ворог не дрімає!

Через клавіатури можна заразитися безліччю різних хвороб. Тут вам і звичайна простуда, і шкірні інфекції, і грип, і кишкові захворювання, і кон’юнктивіт (запалення оболонки ока), і пневмонія, і ще багато різної зарази. Найлегше заразитися через клавіатуру в зимову пору року і в тих місцях, де комп’ютерами користується чимала кількість народу. Наприклад, у великих учбових закладах, де через один комп’ютер щодня проходить добрий десяток студентів.

Як стверджують учені, саме через клавіатури комп’ютерів передавалися бактерії кон’юнктивіту в Дартмутськом коледжі Нью-Гемпшіра в 2002 році, коли заразилися близько 500 чоловік. Небезпечні і клавіатури комп’ютерів, розташованих в інтернет-кафе, а також клавіші банкоматів і платіжних терміналів. Не менш небезпечні клавіатури комп’ютерів і лептопів, розташованих в лікарнях. Втім, не варто думати, що підчепити мікроби з комп’ютерних клавіатур складніші, ніж, скажімо, з поручнів в громадському транспорті.

До речі, досі не ясно, скільки ж саме можуть прожити віруси на поверхні клавіатури. Одні віруси здатні «перестрибнути» на нову жертву лише в тому випадку, якщо здорова людина сіла за комп’ютер відразу після зараженої. Інші запросто живуть на клавішах впродовж декількох днів.

Лабораторний експеримент, проведений недавно, показав, що бактерії кон’юнктивіту декілька днів живуть і чудово себе почувають на клавіатурі.

Як захиститися від мікробів?

Підступні хвороби, що чекають свої жертви на клавішах комп’ютерів і поверхнях «мишок», здолати насправді не так вже і складно. Хрестоматійна рада — почастіше мити руки з милом, у тому числі і після роботи за загальним комп’ютером. Тим, хто хоче забезпечити собі додаткові гарантії безпеки, слід ще і обробляти клавіатуру дезинфікуючим розчином або спеціальними серветками. А зовсім вже екзотичний варіант — покупка антибактеріальних клавіатур, що мають противірусне покриття. Такі «клави» можна абсолютно спокійно мити в посудомийній машині — їм це аніскільки не зашкодить. Тим, хто не допускає за свій комп’ютер сторонніх людей, хвилюватися практично немає про що.

Погані звички, і, особливо, неохайннність також допомагають мікробам вас атакувати. Клавіатури, між клавішами яких є безліч дрібних шматочків їжі, стають з часом добрим середовищем для розмноження різних хвороботворних бактерій. Тому користувачам рекомендується частіше чистити клавіші свого комп’ютера.

Як стверджують лікарі, повністю стерильних поверхонь в нашому світі практично немає — але ж ми не лежимо весь час у лікарнях? У багатьох випадках імунітет людини досить сильний, щоб у зародку придушити хворобу (хоча з серйозними інфекціями такий фокус не пройде). І все-таки лікарі настійно рекомендують не нехтувати правилами особистої гігієни — тоді ризик зараження буде зведений до мінімуму.

toneto.net

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com