Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ПРІОРИТЕТНА ТЕМА

2011 рік в ЄС може стати дуже сприятливим для країн-учасників ініціативи “Східне партнерство”. Саме на цей період припаде головування в ЄС Польщі та Угорщини, які вважають цю політику пріоритетною.

Ініційоване рік тому Польщею та Швецією “Східне партнерство”, безперечно, буде посилене у наступному році. Про це заявив у Сопоті, де відбулася неформальна зустріч міністрів закордонних справ країн-членів партнерства, керівник зовнішньополітичного відомства Польщі Радослав Сікорський. Він запевнив, що тема “Східного партнерства” наступного року у Європейському Союзі буде пріоритетною, а тому країнам варто б мобілізувати свої зусилля.

Перед всіма учасниками — а це Україна, Молдова, Грузія, Вірменія, Азербайджан та Білорусь, стоять однакові завдання — лібералізація візового режиму з перспективою запровадження безвізового режиму, створення поглибленої зони вільної торгівлі. Нині всі шість країн перебувають на різних етапах реалізації цього завдання. І якщо говорити про безвізовий режим, то найближче за всіх до Брюсселя стоїть Київ — візовий діалог з Кишиневом розпочнеться тільки у середині червня, а з іншими він ще навіть і не розпочався.

Європейський комісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле вважає, що план конкретних дій або так звана дорожня карта безвізового режиму, може бути винесена для обговорення вже 15 червня. “Ми вже досягли того моменту, коли ми говоримо про конкретний план дій для українців, який, як я сподіваюся, буде на столі на нашому засіданні Ради з питань співробітництва у середині червня. І я сподіваюся, що до проведення саміту Україна-ЄС, який відбудеться восени, конкретний план, який приведе нас до безвізового режиму, буде ухвалений”, — сказав Штефан Фюле.

Єврокомісар переконаний, що терміни виконання дорожньої карти і дата, коли ЄС скасує візи для українців, залежить лише від Києва та виконання українцями домашнього завдання.

Ірина Сомер. DW

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com