Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Експерти уже попереджають про великі несподіванки для політичних важковаговиків

Фракція Партії регіонів має намір ініціювати обговорення в парламентській коаліції питання про призначення виборів місцевого самоврядування на 31 жовтня 2010 року.

Як бачимо коаліціанти вирішили не відкладати вибори, побоюючись різких змін кількості симпатиків, а кувати, як то кажуть, залізо, поки воно гаряче. Проте вже зараз експерти вважають, що мажоритарна складова виборів може принести великі несподіванки. Люди з обох сторін барикад втомилися від політики і візьмуться за відстоювання своїх прав перед товстосумами. Хоча не можна відкидати і певну політичну радикалізацію електорату в Західній і навіть Центральній Україні.

Зокрема, заступник директора Агентства моделювання ситуацій (АМС) Олексій Голобуцький вважає, що лідери політичних симпатій, ініціюючи проведення місцевих виборів восени цього року, до кінця не прораховують свої політичні ризики і не усвідомлюють небезпеки з боку нових політичних проектів.

За словами експерта, всі політичні «важковики», готуючись до місцевих виборів, стежать за динамікою власного рейтингу, але не враховують політичну апатію населення, що зросла, і радикалізацію протестних настроїв.

«Експерти вважають, що восени на місцевих виборах виборець голосуватиме за теплі батареї і чисту воду, а не за російську мову чи віртуальні економічні реформи», — сказав О.Голобуцький, зазначивши, що «абсолютно зрозуміло, що система цінностей виборців порівняно з попередніми президентськими виборами динамічно змінюється».

Експерт переконаний, що ідеологія перестає бути визначальним чинником при виборі мотивації виборця, і це означає, що і Партія регіонів, і БЮТ, і НУ-НС, йдучи на вибори, опиняться перед дилемою боротьби не тільки на ідеологічному рівні, але й на побутовому. Тобто, зіткнутися з різного роду «зеленими» партіями або вузькорегіональними проектами, на кшталт «Комунального фронту», а також іменними блоками. При цьому, на думку О.Голобуцького, така специфіка може сприятливо позначитися на ефективності роботи місцевих влад.

«Чиновник просто вимушений буде йти від популізму і займатися вирішенням конкретних проблем, порушених під час виборчого процесу», — вважає О.Голобуцький.

Хоч як там буде, але суспільство вже не збирається пливти за течією у руслі програмних проектів партій, і зрештою викине на-гора і нових лідерів і нові бренди.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com