Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЗНОВУ ДІОКСИН

У ФРН виявили діоксин в яйцях курей, яких годували кукурудзою з України. Поки про виявлення діоксину в українській кукурудзі німці не повідомляють, але про провину українських виробників вони говорять як про доведений факт. Аграрний експерт Гайнц-Вільгельм Штрубенгофф закликає до негайного розслідування Україною цього скандалу.

Ні­мецькі мережі супермаркетів Rewe і Lidl вилучили партії курячих яєць з маркуванням «біо», в яких виявили діоксин. За даними німецького відомства з питань споживачів, зерно кукурудзи українського походження поставлялося до фермерських господарств щонайменше дев’яти німецьких земель. Зерно вони начебто купили ще взимку у одного нідерландського підприємства. Експерт німецький-українського об’єднання «Аграрний діалог» Гайнц-Вільгельм Штрубенгофф вважає, що нинішнім «діоксиновим скандалом» вже завдана шкоди іміджу України. В той же час, відзначає експерт, необхідно уникнути тяжких економічних наслідків. «Бажано, щоб відповідні українські інстанції негайно відреагували і зробили все, щоб з’ясувати проблему і не поставити під загрозу експорт кукурудзи», — відзначив Штрубенгофф. Україна експортує багато мільйонів тонн кукурудзи в рік, значну кількість якої в країни Євросоюзу. У ряді південних європейських країн, в першу чергу в Іспанії, українська кукурудза має велике значення як корм для птахів. Фахівець не зміг навіть допустити, в який спосіб стало можливим попадання діоксину в кукурудзу. За словами Штрубенгоффа, ця речовина не використовується в сільському господарстві як добриво. Втім, це вже не перший скандал в ЄС, де фігурує сільське господарство України. У 2008 році до Франції і Іспанії потрапила партія української соняшникової олії, забруднена нафтою. Хоча ці домішки були визнані нетоксичними, скандал мав серйозні економічні наслідки. Експорт української олії був паралізований на 4-5 місяців, нагадав Штрубенгофф. «Залиша­ється сподіватися, що цей інцидент — одиничний випадок, а обставини будуть з’ясовані щонайшвидше», — додав він. До торгівлі кукурудзою причетні приблизно 50 великих українських компаній, а також, ймовірно, сотні окремих господарств. До речі, останніми роками кукурудза демонструвала одні з найвищих показників рентабельності в рослинництві, перевищуючи показники пшениці і ячменю більш ніж удвічі. І в поточному році сільгоспвиробники України, очевидно, «зроблять більший акцент на вирощуванні кукурудзи», вважають аналітики в Києві.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com