Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Б’ЮТЬ НА СПОЛОХ

Європейська федерація журналістів і Європейська група Міжнародної федерації журналістів стурбовані останніми подіями в українських ЗМІ щодо цензури.

Таку стурбованість, зокрема, викликало те, що журналісти провідного українського приватного телеканалу «1 +1» скаржилися на тиск і цензуру після того, як їм 6 травня не дозволили висвітлювати важливі новини, які влада вважала ворожими для неї. Деякі телепрограми, які критикують уряд, були зняті з ефіру. Крім того, журналісти іншого каналу, СТБ, також опублікували заяву, в якій засудили випадки цензури, зазначається в повідомленні.

«У нас є декілька явних випадків запровадження цензури і тиску на журналістів провідних українських телеканалів, котрі показують, що влада України намагається зменшити свободу слова при потуранні власників», — заявив президент ЄФЖ Арне Кьоніг. «Ми стурбовані подіями, які можуть звести нанівець спрямовані в бік демократії основні кроки, які ми бачили в останні роки. Вони були здійснені частково і завдяки свободі преси. Але останні тенденції показують згортання прав журналістів і прав людини в цілому», — наголосив він. У ЄФЖ також дізналися, що під час прес-конференцій політики (як з боку уряду, так і від опозиції), змушують журналістів ставити заздалегідь узгоджені запитання — тож журналісти, які не погоджуються зробити так, можуть втратити будь-які можливості контакту з владою. Партнер Міжнародної федерації журналістів (МФЖ) в Україні — Незалежна медіа-профспілка — також вказує на те, що кількість активних незалежних журналістів в засобах масової інформації різко знижується. «Ми закликаємо владу, а також всіх власників засобів масової інформації, які підтримують або ініціюють цензуру, дотримуватися стандартів свободи преси», — додав Кьоніг.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com