Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЧИ ПОТРІБНІ МАЛИМ ДІТЯМ МОБІЛКИ?

Хоча перші дані відносно впливу мобільних телефонів на людський організм будуть одержані лише за п’ять років, дітям до 12 років про всяк випадок не слід ними користуватися — переконаний фізик та експерт із впливу радіації професор Лорі Чалліс.

До цього часу не доведено, що діти є більш чутливими до радіації, що її випромінюють мобільні телефони, аніж дорослі. Але не слід виключати таку можливість, наголошує Чалліс.

«Я гадаю, що це ймовірно, оскільки їхня імунна система ще формується, і ми знаємо, що діти є більш чутливими до інших речей, наприклад, ультрафіолетового світла», — наполягає професор.

«Якщо дитина піддаватиметься надмірному сонячному світлу, в неї є більша вірогідність одержати рак шкіри, ніж у дорослого», — каже Чалліс.

Масштабне дослідження можливого зв’язку використання мобільних телефонів та ракових утворень у вусі, шкірі та мозку, а також хвороб серця, інсультів, розсіяного склерозу та хвороб Паркінсона та Альцгеймера, триває вже 30 років та охопило 250 тисяч європейців.

Ця багатомільйонна програма (Mobile Telecommunications and Health Research), яку очолював професор Лорі Чалліс, фінансується урядом Великобританії.

Жодне дослідження досі не тривало так довго та не розглядало настільки широкий діапазон хвороб. Перші його результати очікуються за п’ять років.

«Порада від Всесвітньої організації охорони здоров’я — не потрібно жодних спеціальних осторог для використання мобільних телефонів дорослими або дітьми», — каже Джон Кук, виконавчий директор Асоціації мобільних операторів.

Звісно, якщо батьки переймаються, вони можуть переконати дітей говорити поменше та не застосовувати «хендс-фрі», каже він.

«Батьки мають порівняти практичні переваги безпеки, які дає ця технологія та можливі невідомі захворювання у майбутньому», — зауважує Кук.

Видання «Daily Mail» зазначає, що на сьогодні більше половини дітей віком до 10 років у Великобританії мають мобільний телефон. Дизайн деяких моделей розроблено спеціально під чотирирічних малюків.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com