Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Згоди так і не дійшли

Росія готова ще говорити про зниження цін на газ за однієї умови?

«Газпром» готовий повернутися до питання зниження ціни газу для України у випадку збільшення обсягу його імпорту — хоча б до 52 млрд кубометрів.

Про це з посиланням на джерело в російській монополії пише в п’ятницю газета «Комерсант-Україна».

На зустрічі в Москві Азарову довелося переконувати російських колег в необхідності зниження вартості палива.

Як повідомили в прес-службі Кабміну, за підсумками зустрічі Азарова з головою «Газпрому» Олексієм Міллером у заявили, що ціна природного газу для України прямо залежить від обсягів його імпорту.

При цьому вказали, що за підсумками I кварталу мав місце суттєвий недобір газу — замість 8,4 млрд. Україна купила близько 6 млрд кубометрів.

Джерело в «Нафтогазі» каже: «Навіть якщо вважати, що ми купимо цього року не 33,75 млрд кубометрів, а 27 млрд, що нам дозволяє чинний договір, то обсяг купівлі в I кварталі мав скласти не менше 6,75 млрд кубометрів. Але компанія все ж таки купила дещо менше мінімально можливого обсягу газу».

Співрозмовник пов’язав зрив у графіку купівлі газу з важким фінансовим становищем «Нафтогазу».

Утім, за словами джерела в «Газпромі», монополія готова повернутися до питання зниження ціни газу у випадку купівлі Україною більше 33,75 млрд кубометрів.

«При нинішньому обсязі у нас є договір, і немає підстав і сенсу його змінювати», — зазначив співрозмовник видання там.

«В Україні повинні зрозуміти, що переглядати ціну можна, лише якщо обсяг закупівлі складе хоча б 52 млрд кубометрів, як це передбачено контрактом», — підкреслив він.

Член комітету Верховної Ради з ПЕК Сергій Тулуб каже, що Україна може погодитися на збільшення обсягів закупівлі газу, якщо доможеться від Росії права його реекспорту.

Як повідомлялося, українська делегація збиралася на переговорах у Москві в четвер, 25 березня, домагатися справедливої ціни на газ. Але сторони не змогли домовитися про щось конкретне.

Путін після переговорів з Азаровим дав зрозуміти, що не бачить причин для перегляду газових домовленостей від 19 січня 2009 року. «Ми не вважаємо, що параметри цього контракту несправедливі і невигідні», — сказав він і додав: «Цей контракт збалансований, він враховує інтереси як України, так і РФ». 

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com