Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Інтернет корисний авторитарним державам

Не дивлячись на те, що Інтернет відкривав доступ до бездонного колодязя інформації, знань і занять, надії на «демократизуючу» роль інтернету не витримують перевірки дійсністю.

Як передає «МІСТ-Харків», про це пише в статті журналіст «La Tri­bune»Олів’є Постель-віне. «У Китаї, Росії, Білорусії або Ірані поразка кіберприхильників демократії очевидна. Використовувані ними засоби зрештою обернулися проти них, і власті стали застосовувати їх для виявлення призвідників і учасників протестних акцій і їх залякування», — пише автор. Крім того, авторитарна держава здатна створити в Інтернеті власні пропагандистські мережі, використовуючи часом «витончені або збочені засоби». Навіть у демократичних країнах інтернет грає в політичному житті, щонайменше, сумнівну роль: дослідження показують, що політичні блоги читають в основному люди, охочі переконатися у власній правоті, а не брати участь в плідній дискусії. Таким чином, робить висновок автор, інтернет сприяє не відвертості, а поляризації політичних поглядів. З іншого боку, найбільш гучні в інтернеті голои груп тиску: багато хто досконало опанував мистецтвом видавати помилкову інформацію за чисту монету. Що стосується ідеї «демократизації» доступу до знань, уособленням якої є Вікипедія, то за десять років стало очевидне, що вона, як і весь інтернет, є «мурашник неперевіреної інформації».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com