Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Ціна бездіяльності

Колишній високопоставлений північнокорейський чиновник Пак Нам Ки був страчений за недбалість в проведенні грошової реформи в КНДР, що спричинило за собою хаос в продовольчих постачаннях і збільшення інфляції.

Смертний вирок відносно 77-річного чиновника, звинуваченого в умисному розвалі економіки, був приведений в дію розстрільним взводом, передає ВВС з посиланням на південнокорейське новинне агентство Yonhap.

Згідно заяві офіційного Пхеньяну, Пак Нам Ки був «людиною буржуазного походження, упровадженою в лави революціонерів для знищення національної економіки Північної Кореї». В той же час, як відзначає Yonhap з посиланням на обізнані джерела, як чиновники, так і населення, в ці звинувачення не вірять, вважаючи, що чиновник став «козлом відбувайлом», на яке поклали провину за провал валютної реформи.

Звільнений на початку 2010 року чиновник вважався головним ідеологом і виконавцем грошової реформи, проведеної в кінці 2009 року. В ході її була проведена деномінація національної валюти — вона — за курсом 100:1. Крім того, одній сім’ї офіційно дозволялося обміняти суму, що не перевищує 140 доларів.

Не дивлячись на те, що грошова реформа була покликана стримати стрімке зростання інфляції і падіння рівня життя населення, її реалізація привела до прямо протилежного ефекту. Крім того, різке погіршення якості життя і дефіцит товарів першої необхідності привів до виникнення вуличних зіткнень у ряді районів країни.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com