Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

КУДИ ШТОВХАТИМУТЬ ПРЕЗИДЕНТА?

The Washington Post не виключає, що Віктор Янукович розчарує своїх кремлівських прихильників. «В ході виборчої кампанії Янукович постарався звільнитися від іміджу кремлівського наймита і позиціонувати себе як прихильника подальшої інтеграції до Європи — в паралель з тіснішими відносинами з Росією», — пише кореспондент видання.

На думку багатьох аналітиків, ймовірніше, що в Януковичі розчарується Москва, а не Захід, оскільки від його президентства вона хоче набагато більшого. Пріоритетні завдання Путіна — розширення російського контролю над газотранспортною системою України, часткове згортання співпраці України з НАТО, продовження орендного договору на базу російського ВМФ в Севастополі і розширення доступу російських інвесторів і бізнесменів на український ринок.

Як вважає Семюель Чейреп з Center for American Progress (Вашингтон), США переслідують на українському напрямі скромніші цілі: разом з ЄС вони умовлятимуть Януковича продовжувати співпрацю з НАТО і прийняти закони, що санкціонують спільні навчання. Як очікується, адміністрація Обами знов зажадає навести порядок в корумпованій українській енергетиці, але серйозний прогрес в цій сфері маловірогідний зважаючи на позицію бізнесменів, які підтримують Януковича, говорять аналітики.

«Лакмусовими папірцями» стане доля законопроекту про регулювання внутрішнього ринку газу за європейськими стандартами і російського проекту міжнародного консорціуму з модернізації українських газопроводів і управлінню ними, вказав Михайло Гончар з Nomos Center (Україна). За словами Гончара, Янукович також розглядає російську пропозицію співпраці в сферах видобутку урану і виробництва ядерного палива, яке витіснить з ринку американську компанію Westinghouse.

Янукович навряд чи поспішить в обійми Росії, оскільки могутні бізнесмени, які його підтримують, зацікавлені в західних ринках більше, ніж п’ять років тому, і побоюються російської конкуренції, вважає Іван Лозовий, президент Інституту державності і демократії (Київ), пише The Washington Post.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com