Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ВІК — НА ЛИЦІ

Якщо після 70 років виглядаєш молодшим за свій вік — проживеш довше. Генетики з Університету Південної Данії, що вивчили з 2000 до 2008 р. близько 400 пар близнят, стверджують, що зов­нішній вигляд — ключ до прогнозу тривалості життя в літньому віці.

У своїй роботі учені, дослідження яких опубліковане в останньому номері British Medical Journal, використовували регістр актів цивільного стану Данії, дані департаменту психології, а також центрів розвитку і старіння людини.

Близнюки, що взяли участь в експерименті, фотографували. Одночасно вони проходили тести на стан функцій мозку і м’язову силу. Потім три групи експертів — медсестри будинків для старих, немолоді жінки і молоді чоловіки — по фотографіях оцінювали можливий вік випробовуваних на початку спостережень і пізніше.

Через вісім років, до закінчення спостережень, 37% випробовуваних бли­знят вже не було серед живих. Як виявилось, першими померли люди, які на фотографіях виглядали старшими за свої роки, не залежно від того, скільки їм було років насправді.

Учені відзначили і іншу ознаку віку. Генетично за старіння кліток організму відповідають кінцеві ділянки хромосоми — теломери. Чим менше теломері завдовшки, тим активніше йде старіння клітин, тим більше схильність організму до онкологічних захворювань.

Змірявши довжину теломерів, можна прогнозувати ту особину, що житиме довше за інших. Якщо теломери виявляються коротшими нормального, то і прогноз тривалості життя у нього коротший.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com