Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЗГОРТАТИМУТЬ СОЦІАЛЬНІ ПРОГРАМИ

Грецька боргова криза може мати позитивний вплив на європейську фінансову систему в довгостроковій перспективі, якщо змусить національні уряди почати боротьбу з колосальними витратами на пенсійне забезпечення і охорону здоров’я, які є великою загрозою для економіки континенту на найближчі десятиліття.

В останні роки перед світовою кризою країни Європи не особливо піклувалися про стрімке старіння населення на тлі хороших показників зростання ВВП і низьких відсоткових ставок, що дозволяли безболісно позичати крупні суми. Проте пенсійні реформи, розпочаті в Іспанії, Франції і Греції відразу після оголошення про можливий дефолт з грецьких держоблігацій, є чітким сигналом того, що уряди країн ЄС, отримавши політичне прикриття у вигляді захисту від повторення аналогічного сценарію у себе удома, почали нарешті діяти в потрібному напрямі.

«Той факт, що уряди європейських країн зосереджуються зараз на заходах із обмеження витрат, а не на тимчасовому підвищенні податків, є позитивним чинником» — говорить економіст Deutsche Bank Жиль Moeк.

Якщо порахувати всі майбутні зобов’язання країн ЄС з пенсійних і медичних програм, то вони складуть 434% від їх річного ВВП. В Греції цей показник дорівнюватиме 890%. Виходом з даної ситуації може стати поступове згортання державних програм і переведення охорони здоров’я і пенсійного забезпечення до приватних компаній. Крім того, як очікується, в найближчому майбутньому в Європі активно застосовуватимуться конкретніші заходи — підвищення пенсійного віку, зміна податкового законодавства, структурні зміни в соціальній сфері.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com