Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЧЕКАЮТЬ НА НОВУ КОАЛІЦІЮ

Депутати від Партії регіонів запевняють, що мінімум 40 народних депутатів від «НУ-НС» готові увійти в нову коаліцію.

Ці голоси складають фракційну більшість і дозволять ухвалити рішення блоку «НУ-НС» про вихід із чинної коаліції і приєднання до нової, пише «Дело».

У тому, що до цього союзу також приєднаються комуністи і Блок Володимира Литвина, «регіонали» не сумніваються.

Депутат від Партії регіонів Михайло Чечетов очікує, що нова коаліція може бути створена з дня на день.

За його словами, уже 40 депутатів від блоку «НУ-НС» запевнили, що готові увійти в парламентську більшість на основі Партії регіонів.

Заступник голови Партії регіонів Борис Колесніков також упевнений, що голосів «нунсівців» вистачить.

«Ви знаєте, треба вже змінювати двері, інакше, коли почне формуватися нова коаліція, вона не витримає під їхнім (охочих увійти у коаліцію) натиском», — заявив він.

Колесніков також упевнений, що довго нової коаліції і нового уряду чекати не доведеться. Умовний термін — місяць, говорять «регіонали».

•••

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що час нової коаліції вже настає. Починаються коливання серед депутатського корпусу. Можливо, група «За Україну» Кириленка. Тому що тут так: або бути депутатом до 2012 року, або віддати свої місця Тігіпку, Яценюку, іншим. У них виходу не буде. За Конституцією новому президенту потрібен новий уряд, коаліція, прем’єр».

Кількість перебіжчиків може навіть зрости, вважає Карасьов.

«Буде більше. Питання тільки стоятиме в тому — з комуністами чи без них. «Нашій Україні» буде важко в коаліції з комуністами з іміджевої точки зору. Тому краще хай «нашоукраїнців» буде більше, але з «Регіонами» і Литвином. А комуністи в опозиції», — підсумував експерт.

Секретар РНБО Дмитро Видрін зазначив у коментарі для Gazeta.ua, що у Тимошенко була можливість програти політично і мати здорову легальну поразку. Проте вона чомусь обрали інший шлях.

«Є такий вираз як «Піррова перемога», а українці створюють новий — «Піррова поразка». Коли вони програють, то матимуть таку репутацію, що навіть не зможуть зайняти пристойну нішу в українській опозиції. Вже зайнята ніша демократичної позиції і залишається ніша маргінальної позиції. Ця заява — прямий крок до Піррової поразки», — сказав він.

Політолог також вважає, що Тимошенко психологічно не готова до широкої коаліції, політично до цього не готові і «Регіони».

Народний депутат від ПР Василь Грицак не виключив, що на цьому тижні буде оголошено про створення нової коаліції у Верховній Раді. У Блоці Литвина заявили, що нічого про це не чули.

За словами Грицака, за попередніми даними, оголошення про створення нової коаліції буде зроблено в четвер. «Думаю, у четвер буде оголошено про створення нової коаліції», — сказав він. Депутат зазначив, що до складу нової коаліції увійдуть три фракції парламенту. При цьому він відмовився назвати, які саме. Ганна Герман заявила, що «ми готові взяти в коаліцію всіх, хто хоче виконувати програму нового президента». «Немає ніякої різниці, який формат коаліції буде. Україна потребує переконливої більшості, яка орієнтована на зміни і реформи». Заступник лідера фракції Партії регіонів Микола Азаров зазначив, що «переговори тривають».

Народний депутат від КПУ Олександр Голуб заявив, що фракція КПУ не бачить себе в коаліції разом з «націоналістичними» фракціями — БЮТ і НУ-НС. «Ми не можемо уявити коаліцію, де разом перебувають комуністи і БЮТ, або комуністи і Наша Україна. Це нереально і неможливо», — заявив він.

Як розповів Голуб, інші варіанти коаліції цілком можливі, зокрема, може бути створена коаліція у складі Партії регіонів, КПУ, фракції Блоку Литвина і частини депутатів з інших фракцій, які будуть підтримувати цю коаліцію.

«Такий варіант можливий для комуністів, і ми його будемо розглядати», — сказав Голуб. Відповідаючи на запитання, яким чином до складу коаліції можуть увійти окремі народні депутати, якщо це не визначено Конституцією, він зазначив, що це дуже делікатне питання.

На його думку, ні Партії регіонів, ні БЮТ не вигідно виступати проти створення такої коаліції, оскільки якщо позачергові вибори до Верховної Ради відбудуться найближчим часом, вони отримають менше голосів, ніж мають на сьогоднішній день.

Водночас, фракція Блоку Литвина не отримувала пропозицій щодо переформатування парламентської коаліції, заявив голова фракції Ігор Шаров. «Пропозиції щодо входження або виходу з чинної коаліції до іншої коаліції до нас не надходили», — сказав депутат. «Коаліція діє, всі інші варіанти коаліції, які вчора озвучив голова Верховної Ради, можливі лише на підставі рішень фракцій і оформлення відповідних протоколів. Сьогодні такого рішення наша фракція не має, і відповідно, це питання в нашій фракції не обговорювалося», — сказав він. Нагадаємо, станом на вівторок, 9 лютого, до фракції Партії регіонів входять 172 депутати, до фракції БЮТ — 153, НУ-НС — 71, КПУ — 27, Блок Литвина — 20. Крім того, шість депутатів є позафракційними.

УНІАН

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com