Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

УКРАЇНА ВТРАТИТЬ ТРУБУ?

Вступивши на посаду президента України, Віктор Янукович має намір відтворити консорціум по управлінню газотранспортною системою (ГТС) країни. Як стало відомо виданню Комерсант, «Газпрому», «Нафтогазу» і європейським споживачам запропонують по 33,3% в консорціумі. За задумом пана Януковича реалізація цієї ідеї дозволить Києву понизити закупівельні ціни на імпортний газ, а Москві — відмовитися від будівництва морських газопроводів «Північний потік» і «Пів­денний потік». У «Газпромі» до вивчення пропозицій по суті ситуацію не коментують. Свою ідею Віктор Янукович черговий раз обнародував в ефірі телеканалу «Інтер»: «Нам треба повернутися до створення газотранспортного консорціуму. Це вигідніше, ніж будувати нові газотранспортні системи». Він не називав відкрито свою ініціативу пропозицією до Росії і навіть побічно не згадував адресата своєї мови. Проте того ж дня в ефірі регіональною миколаївською ТРК пан Янукович прямо заявив: «Я вноситиму пропозицію про створення консорціуму для експлуатації системи і її реконструкції з метою збільшення об’є­мів прокачування газу». У разі реалізації його ініціативи «українська труба здатна буде прокачувати до Європи до 200 млрд кубометрів газу в рік».

Проектна потужність ГТС України спочатку складала 142 млрд кубометрів, але за 40 років експлуатації вона частково зносилася. Пан Янукович розповів, що газотранспортна система України втратила приблизно 25 млрд кубометрів транзитного ресурсу в рік. У 2009 році транзитом російського газу по території України пройшло 75 млрд кубометрів газу. «За цей короткий період часу ми втратили довіру наших партнерів — Росії і Європи, тому що ми сильно підводили їх», — нарік Віктор Янукович. «За ці п’ять років мимо України стали будувати газопроводи «Північний потік» і «Південний поток»», — резюмував він. За його словами, якщо створити консорціум і збільшити потужність ГТС на 80 млрд кубометрів, то Росії не потрібно буде будувати обхідні газопроводи.

На думку В.Януковича, газотранспортний консорціум повинен об’єднати інтереси споживачів в Європі, постачальників газу з Росії і країн Середньої Азії, а також України як транзитної держави. Джерело в Партії регіонів пояснило, що в консорціумі «Газпрому», «Нафтогазу» і європейським енергоконцернам належатиме по 33,3%. «Теоретично є варіант, що близько 9% в консорціумі отримає також Centragas як компенсація за втрачені 11 млрд кубометрів газу в ПХГ. Але це питання переговорів». (Centragas — австрійська компанія-співзасновник разом з «Газпромом» трейдера RosUkrEnergo, підконтрольна Д.Фірташу).

Програма модернізації ГТС України, затверджена урядом країни, передбачає інвестиції в об’ємі $2,57 млрд. Україні цей консорціум необхідний для того, щоб спробувати понизити ціни на газ. «Ми зуміємо регулювати нашу ціну за рахунок регулювання в цьому секторі економіки», — пояснив В.Янукович. Він нагадав, що раніше Україна могла реекспортувати декілька мільярдів кубометрів газу і за рахунок цих доходів формувати прийнятну ціну газу для промисловості. «Ми не повинні бути на газовому ринку слабаками» — наголосив Янукович.

Наміри підтвердив і перший заступник міністра палива і енергетики Вадим Копилов. «Сьогодні швидко збудувати відносини з «Газпромом», щоб вони дали можливість поліпшити умови для України, просто так неможливо. Ситуація настільки гостра, що створювати консорціум потрібно щонайшвидше», — сказав він на прес-конференції в Києві.

Тим часом в «Газпромі» не поспішають вітати ініціативи нового українського лідера. «Коментувати ідею консорціуму можна буде тільки після вивчення пропозицій по суті», — пояснив офіційний представник «Газпрому» Сергій Купріянов. Інший менеджер монополії сказав, що підстав для зміни договору від 19 січня 2009 року немає, так що і ціни переглядати не доведеться. У випадку з Україною може бути застосований «білоруський варіант», коли країна протягом декількох років отримувала знижку в ціні газу за рахунок придбання «Газпромом» 50% акцій ВАТ «Белтрансгаз». Раніше дансько-голландська корпорація Shell оцінювала ГТС України більш ніж в $10 млрд. «Газпром» своїх оцінок не давав.

Що стосується відмови від будівництва газопроводів в обхід України — «Північного потоку» і «Південного потоку», в «Газпромі» неофіційно пояснили, що «поки немає ніяких підстав міняти стратегію по диверсифікації маршрутів постачання». «Пан Янукович буде при владі менше, ніж працюватимуть газопроводи», — пояснив учасник газового ринку РФ.

Президент East European Gas Analysis (США) М.Корчемкін відзначає, що зупинити будівництво Nord Stream буде дуже важко, а ось відмовитися від South Stream — корисно, оскільки в його основі лежить ідея перманентного конфлікту Росії і України.

Наталія Гриб,
Олег Гавриш (ЕП)

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com