Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

У Китаї знову меламіновий скандал

Новий скандал з отруєним молоком розгорається в Китаї: на прилавках провінції Гуйчжоу виявлено молочні продукти з речовиною меламін, що викликає ураження нирок. Про це повідомила урядова служба новин Чжунго ван.

«На оптових складах збереглася достатня кількість сухого молока з меламіном. Коли скандал затих, оптовики знову почали постачати його на ринок», — сказав екс-голова гуандунської асоціації молоковиробників Ван Дінмянь.

Дійсно, випадки продажу отруєних меламіном молокопродуктів були зафіксовані минулого місяця в провінціях Сичуань і Цзянсу.

Відносно цих інцидентів ведеться розслідування. Про нові випадки отруєння людей неякісним продуктом поки не повідомляється.

Гучний меламіновий скандал вибухнув восени 2008 року. Тоді китайська влада з’ясували, що токсична речовина меламін додавалося виробниками в сухе молоко, щоб сфальсифікувати кількісний аналіз на вміст білка.

Забруднений порошок потім ішов на виробництво дитячих сумішей і деяких інших продуктів. У результаті отруєння меламіном близько 300 тисяч дітей захворіли сечока­м’яною хворобою, як міні­мум шість з них померли.

Звинувачення у цій справі були пред’явлені 21 члену адміністрації компанії Sanlu, що виробляла забруднене молоко. Муніципальний суд міста Шицзячжуан в північнокитайської провінції Хебей в січні засудив 19 з них до різних термінів тюремного ув’язнення, а двох — до страти.

Sanlu, яка була найбільшим постачальником сухого молока в Китаї, після скандалу з меламіном збанкрутувала.

За даними ЗМІ, 24 листопада минулого року були страчені Чжан Юйцзюнь, за період з липня 2007 по серпень 2008 року виготовив понад 770 тонн, а продав понад 600 тонн білкового порошку з меламіном, і Ген Цзіпін, який виробляв на основі цього порошку сухе молоко і продавав його молочним компаніям.

Співробітниця най­більш високого рангу, що проходила у справі про меламін, — член ради директорів Sanlu Тянь Веньхуа — була засуджена до довічного ув’язнення. Та­ке ж покарання отримали двоє співробітників-чоловіків, у тому числі 24-річний Чжан Яньчжан, який працював разом з Чжан Юйцзюнем.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com