Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

А чи було голосування вдома?

Під час першого туру голосування по виборах Президента надзвичайно багато громадян, тобто 1,5 млн., нібито проголосували вдома. Наскільки реально було чесно це реалізувати членам виборчкомів?

У народних обранців, які були спостерігачами під час народного волевиявлення, вже виникли сумніви. Голосування на дому є інструментом для фальсифікації виборів і спотворення волевиявлення людей, переконаний народний депутат від БЮТ Святослав Олійник. За його словами, механізм, коли здорові, працездатні люди пишуть заяви, щоб їм додому обмежена група людей привезла скриньку, — це ніщо інше, як механізм штучного додавання голосів з певною метою. «Ми вважаємо це інструментом спотворення волевиявлення людей і фальсифікації виборів. На окрузі, де я працюю, у мене є дільниці, де 28% людей проголосувало на дому, без медичних довідок. Це кожна третя людина, є ж всьому межа», — сказав Олійник. Як наголосив народний депутат, саме тому БЮТ вимагає, щоб ця система була змінена.

 «Нехай процес голосування вдома у старої, немічної людини займе 5 хвилин. Добиратися до неї на машині доведеться 10-15 хвилин, стільки ж до наступної, не кажучи вже про села, де проїзд ускладнений рельєфом місцевості й складними зараз погодними умовами. В підсумку, 1 виборець, який проголосував вдома, обійдеться членам виїзної виборчої комісії у пів-години роботи. Таким чином, з 8 ранку до 20:00 одна виїзна комісія на автомобілі (!) зможе відвідати 24-25 чоловік». — ромірковує нардеп. «За даними ЦВК, вдома проголосувало близько 1,5 млн. виборців. Ділимо цю суму на 25 і дізнаємось, що для забезпечення голосування вдома знадобилося 60 тисяч виїзних комісій. Питання до ЦВК: скільки виїзних комісій працювало в першому турі виборів Президента 2010 року?», — запитує Гримчак.

У БЮТ прогнозують, що боротьба за скасування можливості голосування на дому без медичної довідки продовжиться у судових інстанціях.

Про це заявив у вівторок член фракції БЮТ Валерій Писаренко після відмови парламентарів внести відповідне питання в порядок денний.

«Я думаю, що далі питання внесення в списки, а також питання щодо голосування на дому будуть дискутуватися в судових інстанціях до другого туру», — сказав він.

Писаренко нагадав, що існує вже кілька рішень суду на користь позиції БЮТ у цьому питанні.

«Ми хотіли сьогодні поставити крапку в цьому питанні», — сказав він, додавши, що Партія регіонів не дала їм цього зробити.

За словами Писаренка, у вівторок відбудуться коаліційні переговори, на яких БЮТ вимагатиме терміново внести в порядок денний зміни до закону про вибори президента.

«Українська правда»
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com