Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

«Нафтогаз» поки що на плаву

У «Нафтогазі України» кажуть, що зможуть погасити частину кредиторської заборгованості, але мають бути підвищені ціни на газ для промисловості, населення і ТКЕ.

Невідоме джерело в компанії повідомило, що цифри, наведені уповноваженим президента з енергетичних питань Богданом Соколовським, «можуть виявитися коректними».

Б.Соколовський заявив, що в 2009 році «Нафтогаз» через неплатежі населення і ТКЕ за газ узяв кредити на $3 млрд. — тобто з $6 млрд, які пішли того року на розрахунки з Росією за газ, 3 млрд. були позики МВФ та українських банків.

За його словами, у 2010 році Україна буде змушена залучити у вигляді кредитів ще $4 млрд. (усього для розрахунків із Росією знадобиться $10 млрд.) — і під кінець року обсяг кредиторської заборгованості НАК може досягти рекордної суми в $11 млрд.

Офіційно в «Нафтогазі» це коментувати не стали. Але джерело в компанії каже: «Справді, кредиторська заборгованість може скласти зазначену суму, але я б не драматизував ситуацію».

«У нас цього року в ПСГ є значні запаси газу, куплені за низькою ціною. Ми зможемо за рахунок їх продажу отримати додатковий прибуток і погасити частину кредиторської заборгованості. Головне, щоб були підвищені ціни на газ для промисловості, населення і ТКЕ», — сказав співрозмовник видання.

Він також наголосив, що велика частина заборгованості НАК — перед банками, контрольованими державою, які видавали компанії кредити на тривалий термін і на пільгових умовах.

У I кварталі 2010 року ціна газу для українських промислових підприємств залишилася на рівні 2009 року, однак уже в II кварталі уряд обіцяє їх збіль­шити.

Національна комісія регулювання електроенергетики також ухвалила рішення про збільшення на 20% ціни газу для населення і теплокомуненерго, однак це рішення в судовому порядку заблокував Національний форум профспілок. Аналітик Максим Шеїн зазначає, що за підсумками 2009 року «Нафтогаз» планує отримати консолідований дохід $9 млрд, а в 2010 році — близько $13 млрд. «Таким чином, кредиторська заборгованість компанії виросте з 77% до 84% від розміру річного доходу», — каже він.

«Комерсант-Україна».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com