Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Пільги для багатодітних родин

З першого дня нового року набув чинності Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей”, спрямований на вдосконалення державної системи соціального захисту багатодітних сімей і кожного з її членів, підвищення життєвого рівня таких сімей.

Згідно з документом, багатодітні родини (з трьома і більше дітьми) зможуть користуватися цілою низкою пільг і преференцій.

З 1 січня 2010 багатодітним сім’ям надаються такі пільги, як 50-відсоткова знижка на оплату житла (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожного члена родини, що постійно проживає в житловому приміщенні, а також додатково 10,5 кв. метра на сім’ю). Надається 50-відсоткова знижка на оплату комунальних послуг (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та вартість скрапленого балонного газу для побутових потреб. Площа житла, на яку надається знижка при розрахунках плати за опалення, становить 21 кв. метр опалювальної площі на кожного члена родини, що постійно проживає в житловому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю.

 Також з 1 січня 2010 року передбачена 50-процентна знижка вартості палива, в тому числі рідкого, в межах норм, визначених законодавством, у випадку якщо відповідні будинки не мають центрального опалення. Пільги на квартплату, на оплату комунальних послуг та придбання палива надаються багатодітним сім’ям незалежно від виду житла і форми власності на нього. Крім того, поза чергою надаються із житлового фонду соціального призначення жилі приміщення сім’ям, які мають п’ятьох і більше дітей, а також у разі народження в однієї жінки одночасно трьох і більше дітей. З 1 січня 2010 багатодітні сім’ї можуть сподіватися на встановлення телефонів у квартирах поза чергою. Крім того, абонплата за користування квартирним телефоном встановлюється у розмірі 50% від затверджених тарифів. Дітям з багатодітних сімей (троє і більше дітей) надаються такі пільги, як безкоштовний проїзд у всіх видах міського пасажирського транспорту (крім таксі), в автомобільному транспорті загального користування в сільській місцевості, а також у залізничному і водному транспорті приміського сполучення, автобусах приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрішньорайонних, внутрішньо-та міжобласних, незалежно від відстані. Дітям з багатодітних сімей з 1 січня 2010 надаються такі пільги: безкоштовне отримання ліків за рецептами лікарів; щорічне медичне обстеження і диспансеризація в державних і комунальних закладах охорони здоров’я із залученням необхідних фахівців, а також компенсація витрат на зубопротезування; першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних установах, аптеках та першочергова госпіталізація; безкоштовне отримання послуг з оздоровлення та відпочинку згідно із Законом України «Про оздоровлення та відпочинок дітей».

Дітям з багатодітних сімей, в складі яких є п’ятеро і більше дітей, держава забезпечує пільгові умови для вступу у державні і комунальні професійно-технічні, вищі навчальні заклади за умови наявності у них достатнього рівня підготовки. Так, діти з багатодітних сімей, у складі яких п’ятеро і більше дітей, а також особи у віці від 18 до 23 років з таких сімей звільняються від плати за навчання у вищих навчальних закладах державної і комунальної форми власності всіх рівнів акредитації за умови, що певний освітньо-кваліфікаційний рівень вони здобувають вперше.

Відтепер платник податку, який має і виховує трьох або більше дітей віком до 18 років, має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного на території України від одного працедавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі, що дорівнює 200 % суми пільги у розрахунку на кожну дитину. Тобто збільшується розмір податкової пільги для багатодітних батьків з 150%, встановлених досі одиноким матерям або батькам, до 200%.

Не підлягає включенню до оподатковуваного доходу цільова благодійна допомога, яка надається резидентами — юридичними або фізичними особами з батьків, який виховує трьох і більше дітей.

Жінці, яка працює і має двох або більше дітей, одинокій матері або батьку, який виховує дитину без матері, відтепер надається щорічно додаткова оплачувана відпустка протяжністю не 7, а 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів.

Матерям, які народили п’ятьох і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, надаються пенсії за особливі заслуги перед Україною. При цьому враховуються діти, усиновлені в установленому законом порядку.

Право на пільги мають особи, занесені в Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги. Для того, щоб бути включеними до реєстру, багатодітні сім’ї повинні надати в управління праці та соціального захисту такі документи: паспорти батьків, свідоцтво про народження дитини, копії довідок про присвоєння ідентифікаційного номера, довідку про склад сім’ї та розрахункові книжки (корінці чеків) за послуги.

Передбачено, що батькам та дітям з багатодітних сімей видаються відповідні посвідчення. Зразок посвідчення, порядок виготовлення і видачі посвідчень встановлюються Кабінетом міністрів України.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com