Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Зло в табакерці

Про шкоду куріння говорять постійно багатосторінкові брошури наукових досліджень. Масовані антитютюнові кампанії в ЗМІ.

Життя і страшна смерть популярних і знаменитих. Здавалося б, ну що ще потрібно для того, щоб люди зрозуміли: нікотин — отрута, а тютюн не такий вже легкий, хоч і офіційно дозволений наркотик.

Що всередині сигарети? Звичайно ж, нікотин і смола. Десь більше, десь менше. Але якщо з нікотином все зрозуміло, то що ж ховається за цією самою «смолою»? На жаль, виробників тютюнової продукції, на відміну від тих, хто штампує побутову хімію або продукти, згідно із законом не примусили писати повний список «інгредієнтів». А дарма. Можливо, прочитавши його, багато курців серйозно задумалися б, а чи варто продовжувати. Для того, щоб перерахувати весь убивчий склад «смоли», не вистачило б цілої статті. Воно і недивно, адже там більш як 4000 речовин. Причому кожна з них цілком здатна убити людину і самостійно.

Тютюновий дим містить азот, метан, аргон, ціаністий водень. Окрім цього там легко можна виявити і такі речі, як ацетон, аміак, бензол, диметиламін, ДДТ, формальдегід, метиловий спирт, сірководень, миш’як і навіть полоній-210. Від кожної з цих назв віє жахами. Адже всі перераховані шкідливі хімічні сполуки. Це — канцерогени і мутагени, поряд з якими навіть визначення «токсичні» виглядає нешкідливо.

А що ж нікотин? І з ним «все гаразд». За всіма поняттями він є нічим іншим, як небезпечним наркотиком. Нікотин — це алкалоїд, який поселився в рослинах сімейства пасльонових. Так, він є і в нешкідливій картоплі і в корисних баклажанах, і в красивих перцях. Але тільки в листі тютюну нікотин присутній в концентрації, здатній активно впливати на людину. Тут його кіль­кість може сягати аж п’яти відсотків від загальної маси сухого тютюну.

За принципом дії нікотин належить до класу нейротоксинів. Причому не найслабших. Багато хто з нас пам’ятає, як бабусі купували махорку, щоб потім, розвівши її у воді, поливати рослини, позбавляючись від комах. Тобто нікотин вже давно використовується як могутній інсектицид. У великих дозах (0,5-1 мг/кг) він і для людського організму однозначно убивчий. У малих — діє на центральну нервову систему збудливо. Надалі викликає сильну залежність. І не тільки психологічну як, наприклад, маріхуана, але і фізичну, як героїн. Все ще хочеться закурити? Подумайте скільки людей відчуває наслідки куріння тютюну. Тоді ми продовжуємо.

Що ж всередині у нас страждає насамперед? Зрозуміло, саме те, де циркулює тютюновий дим. Так європейські учені свого часу виявили, що в 90% всіх смертельних результатів, пов’язаних з раком легенів, причиною було куріння. Напевно, про рак ви чули і без нас. Але і крім нього є безліч на­слідків куріння, над якими варто задуматися. Важкі форми хронічного бронхіту. Респіраторні інфекції. І хіт сезону — емфізема легенів. Хвороба, що приводить до необоротної регенерації легеневої тканини. Ах, ви палите не затягуючись. Поспішаємо вас застерегти — це не врятує. Науці відомо багато випадків захворювань серед любителів сигар, які, як відомо, палять «не взатяг». І тут канцер тут як тут. Хіба що не легенів, а гортані. Саме від такого в страшних муках пішов в світ інший засновник психоаналізу Зігмунд Фрейд.

Але від куріння страждає не тільки дихальна система. Адже з легенів речовини тютюнового диму, потрапляючи в кров, розносяться по всьому організму. До мозку і до серця. По дорозі калічачи і вбиваючи все що можливо. У артеріях і венах утворюються тромби. Судини периферійних артерій звужуються і одержують менше крові, ніж зазвичай. Пам’ятайте фільм «Біле сонце пустелі»? Там грав актор Павло Луспекаєв, що подарував нам безсмертний образ митника Верещагіна. Вже тоді він знімався без двох стоп. Саме через ураження периферійних судин. Але Луспекаєв так і не кинув згубної звички і помер від розриву аорти. Йому було 42 роки. До речі, американським солдатам заборонять палити.

У останні десятиліття стали модними архаїчні способи вживання тютюну. Тютюнові корпорації, стурбовані зниженням продажів, вирішили підійти з іншого боку. Не хочете обкурювати димом себе і оточуючих — і не треба! Є інший спосіб. Так до нас знову повернувся нюхальний і жувальний тютюн. І що ж? Якщо тютюн не горить, шкоди менше? Чом би ні. Насправді доза нікотину, яку одержує любитель тютюнової жуйки або снаффу буває в кілька разів вищою, ніж у того, хто викурив сигарету. Причина проста. Як не крути, «нікотинова паличка» спочатку порційна, а ось скільки нюхати або як довго жувати — залежить від індивідуальних переваг. Отже, з дозою легко переборщити.

А наслідки? Їх цілий букет. Окрім страшного запаху з рота і руйнування зубів — вас чекають: атрофія ясен, дистрофічна зміна слизистої рота, стара добра нікотинова залежність і порушення серцевого ритму. А! Трохи не забув. Тут як тут ракові захворювання ротової порожнини, ясен, гортані і стравоходу. Продовжувати?

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com