Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Продавець чи покупець?

Втім, без кредитів з боку НБУ провести імпортозаміщення буде неможливо, адже підприємствам потрібні гроші для технічного переоснащення. Натомість, регулятор обіцяє перерахувати 608 мільйонів гривень свого прибутку за 2009 рік до бюджету, які, швидше за все, підуть на «проїдання».

Водночас, навіть емісійні кошти Нацбанку, витрачені на кредити для підприємств, могли б суттєво допомогти виробникам. Козирів для повторного завоювання свого ринку зараз вистачає — і курс долара, який зробив дорогими імпортні вироби, і спад попиту на коштовні речі, який підвищив популярність українських товарів.

Подбавши про кредитне забезпечення, держава могла б сприяти імпорту устаткування і сировини. А це дозволило б підприємствам швидко закупити техніку та почати випускати конкурентноздатну продукцію.

Однак уряд знову веде політику відкритих дверей, запрошуючи імпортерів. У таких умовах Україна буде змушена і надалі купувати товари та послуги за кордоном, однак грошей на їх оплату уже не знайде. Доведеться розраховуватися власними ресурсами — землею та майном.

ЕП
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com