Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Наполегливий Тегеран

Тегеран пропонує міжнародній спільноті співпрацювати у сферах роззброєння і нерозповсюдження ядерної зброї. Про це повідомило іранське інформаційне агентство ІРНА з посиланням на секретаря Вищої ради національної безпеки, головного іранського ядерного парламентера Ірану Саїда Джалілі.

«Роззброєння і нерозповсюдження ядерної зброї — дві сфери міжнародного співробітництва, які Іран пропонує світовій спільноті», — зазначив Джалілі.

На його думку, спільні зусилля Ірану і міжнародного співтовариства в цій сфері допоможуть звіль­нити світ від ядерної зброї.

Раніше президент Ірану Махмуд Ахмадінежад заявив, що Тегеран готовий укласти угоду з національної ядерної програми, якщо США і Захід будуть поважати Ісламську республіку і припинять погрози на її адресу.

США і низка інших країн підозрюють Іран у розробці ядерної зброї під прикриттям програми мирного атома. Рада Безпеки ООН ухвалила п’ять резолюцій і наклала на Іран санкції, вимагаючи від нього відмовитися від збагачення урану. Іранське керівництво заявляє, що ядерна програму спрямовано виключно на мирні цілі і задоволення енергетичних потреб.

Тегеран нині має у своєму розпорядженні 1,5 тонн низькозбагаченого урану. Росія і Франція готові зайнятися його дозбагачення та відправкою назад в Іран для використання на атомних електростанціях. Проте, ця домовленість, схвалена шісткою і МАГАТЕ, фактично зірвалася через різні додаткові умови з боку Тегерана.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com