Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Криза вирівняла баланс

Світова криза вмить розставила все на свої місця, показавши українцям, що ті поки не можуть собі дозволити необмежено споживати. Статистика стверджує: у 2009 році імпорт порівняно з 2008 роком скоротився приблизно наполовину.

Крім того, криза продемонструвала, що українці розучилися працювати, занедбавши, на відміну від інших країн, багато галузей виробництва.

Яскравий приклад — імпорт молока з Білорусі. Поки Україна розвалювала власне молочне господарство, сусіди налагодили виробництво дуже якісної продукції.

Ще більш промовиста ситуація з ввезенням масла. Лише за півроку білоруси збільшили його поставки у сто разів, а частка їхнього продукту на українському ринку зросла з 0,5% до 40%. Однак у крамницях його не знайти: масло як сировину купують українські фірми і продають його під своїми марками.

Виробництво цукру в Україні падає на 15% у рік. За словами експерта Володимира Лапи, скорочення почалося після 2005 року, коли цукрозаводи пережили кризу перевиробництва. Довелося зменшувати ціни та обсяги випуску продукції.

«Зараз потрібно збільшувати площі, але державної допомоги у 2009 році галузь не отримала. У стабілізаційному фонді було передбачено виплату 750 гривень на гектар посівів цукрових буряків, але й ці гроші до селян досі не надійшли, хоча колись вони отримували їх уже влітку», — пояснює експерт.

Як наслідок, третина ринку цукру сьогодні — це імпорт, що сильно впливає на ціни.

«Ми пожинаємо плоди політики, яка проводилася з 2005 року, — стимулювання попиту за рахунок дешевого імпорту. Все це загальмувало зростання місцевого виробництва. Зараз імпорт скоротила криза. Дешева гривня дала шанс нашим експортерам та виробникам, але це не означає, що ситуація змінилася на користь українських товарів», — вважає народний депутат Олексій Плотніков.

Залежність від імпорту не дозволила українським виробникам стати на ноги і конкурувати між собою. Тепер, коли імпорт відходить, на ринку залишається невелика кількість гравців, які пропонують високі ціни за не завжди якісний товар. У таких умовах споживач змушений або купувати, або переплачувати за імпорт.

У Держкомстаті мають іншу думку.

«Співвідношення між імпортними та українськими товарами на внутрішньому ринку суттєво не змінилося. У продовольчому сегменті частка українських товарів сягає 90%, у непродовольчому — 50%. Не думаю, що ці цифри якось суттєво зміняться», — повідомив перший заступник голови Держкомстату Вадим Піщейко.

Він вважає, що Україна у 2010 році має шанс скоротити від’ємне сальдо до нуля завдяки покращенню експорту.

Міністр економіки Богдан Данилишин взагалі прогнозує, що у 2010 році позитивне сальдо зовнішньої торгівлі становитиме 1,8 мільярда доларів. Цьому, на його думку, буде сприяти розвиток внутрішнього ринку та імпортозаміщення.

Чиновник сподівається, що експорт у 2010 році зросте порівняно з 2009 роком на 9,5% майже за всіма товарними групами. Звідки така впевненість, невідомо, адже вітчизняний експорт мав успіх лише під час перегріву світової економіки, який тривав останні п’ять-сім років.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com