Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Шотландія визначається щодо незалежності

Це — історичний момент і для Шотландії, і для всього Сполученого Королівства.

Шотландська Національна партія пропонує винести на референдум вибір із трьох позицій: залишити без змін, дістати більшу деволюцію, чи отримати повну незалежність.

Власне за останнє агітує лідер партії і перший міністр Шотландії Алекс Салмонд: «Уряд Шотландії хотів би, аби ми стали незалежною країною, такою самою незалежною як будь-яка інша країна у Європі, але з міцними взаєминами зі Сполученим Королівством, із королевою, скажімо, як із главою держави; і в той самий час країною, яка керує власними фінансами і сама представляє себе у Європі та на міжнародних форумах».

Однак, партії, які вважають за доцільне залишити Шотландію в складі Сполученого Королівства, вважають, що референдум — це непотрібний і дуже дорогий спосіб відволікти людей від нинішньої рецесії.

Уряд Шотландії хотів би, аби ми стали незалежною країною, такою самою незалежною, як будь-яка інша країна у Європі, але з міцними взаєминами зі Сполученим Королівством, із королевою, скажімо, як із главою держави; і в той самий час країною, яка керує власними фінансами і сама представляє себе у Європі та на міжнародних форумах.

Речниця Лейбористської партії Шотландії з конституційних питань Полін МакНіл в інтерв’ю Бі-Бі-Сі сказала: «Ми не боїмося вердикту шотландського народу. Ми вже говорили, що можливо настане час, коли буде виправданим дати людям вибір. Ми переконані, що навіть у майбутньому люди вважатимуть, як і в останні кілька місяців, що Шотландії піде на користь те, що вона одночасно буде частиною Сполученого Королівства і матиме власні повноваження в умовах деволюції».

Що стосується самих пересічних шотландців, то як запевняє Ентоні Веллз із соціологічної компанії ЮГов, опитування громадської думки свідчать, що більшість із них незалежності НЕ хочуть.

Речниця Лейбористської партії Полін МакЛін також вважає, що: «Якщо говорити про ширше ставлення, то результати опитування є доволі послідовними: приблизно чверть, або навіть третина хотіли б незалежності. Щонайменше двадцять відсотків задовольняє статус-кво. Люди хотіли б, аби уряд мав більші повноваження в оподаткуванні, або якісь інші більші самостійні повноваження, однак не переслідують мети повної незалежності», — пояснив Ентоні Веллз.

Проюніоністські партії, як очікують, скористаються своїм спільним упливом в шотландському парламенті, аби заблокувати проведення референдуму.

Серед них є й такі політики, хто вважає наміри Національної партії Шотландії блефом, який ніхто навіть і не планував втілювати в життя.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com