Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

У нас в гостях найпринциповіший український політик

Після тривалого карантину МАУП активно вливається в навчальний процес. Відновив свою роботу і Дискусійний клуб Академії, у рамках якого проходять зустрічі з відомими людьми — політиками, юристами, економістами, спортсменами, людьми, яким є що сказати молоді.

Днями до Академії завітав кандидат юридичних наук, генерал-лейтенант у відставці, доцент Григорій Омельченко. На даний час, Григорій Омелянович — народний депутат України, безпартійний, Голова підкомітету з питань міжнародного співробітництва у сфері боротьби з організованою злочинністю і тероризмом.

Свого часу, Григорій Омельченко працював зі студентами у Національній Академії внутрішніх справ України. Відкритий для спілкування з молоддю гість охоче відповідав на численні запитання і з радістю ділився досвідом з молодим поколінням. У ході дискусії виникли наступні актуальні питання:

— Нещодавно відбулася річниця Помаранчевої революції, яка Ваша думка щодо цієї події?

— В політиці я ще з часів Радянського Союзу, тому на своєму шляху бачив безліч політичних подій — розпад СРСР, будівництво нової держави, і, звісно, Помаранчева революція. Я щасливий, що був учасником подій на майдані 2004 року, адже ця подія дала можливість людям відчути, що вони вільні і мають відстоювати свою громадянську позицію. Тому зараз, на порозі президентських виборів, для всіх важливо не помилитися у виборі гідного кандидата на пост Президента України. Ви маєте робити свідомий вибір, адже від вас залежить подальша доля України.

— Ви подарували бібліотечному центру МАУП 10 книг. Що це за література?

— Якщо серед студентів МАУП є вболівальники футболу, то ця книга для них стане цікавою. Це історія київського Динамо. Я вирішив покопатися в історичних подіях і дослідити, чи випадково футболісти київського Динамо під час Другої світової війни залишилися в окупованому Києві. В силу своєї професії, до обрання народним депутатом України, я був начальником військово-консульської служби безпеки України. Я знайшов цікавий документ разом з членами Академії Наук — співавторами цієї книги. Згідно з даними, ми встановили відомості, які вразили світ. Про унікальність історичних документів ви можете почитати в цій книзі, яка вийшла у світ цього року.

— Ви побували в багатьох країнах світу. Порівняйте їхній розвиток з розвитком України? Яке місце України в системі зовнішньополітичних відносин?

— З різноманітними експедиціями та в політичних цілях я відвідав 102 країни світу і тому мені є про що розповісти. Існують країни, які подобаються певними своїми характеристиками. Притягує Іспанія, оскільки в цій країні у 1936 році воював мій батько. Щоб відчути, що таке Іспанія, треба побувати в іспанському селі і долучитися до танцю під гітару. Баварія має певні схожості з українським колоритом. Гарно в Чехії, Угорщині, північній частині Канади, але в жодній із цих країн я б не залишився остаточно жити. Я можу порівнювати покоління: коли мені було років двадцять, сорок і теперішній вік і мушу сказати, що сьогочасне покоління на три голови краще за мене.

І в Україні, і в інших країнах світу наявні глобальні проблеми людства — наркоманія, проституція, безробіття, і з цим нічого не вдієш.

Мені б дуже хотілося, щоб ви мали можливість їздити до інших країн світу, порівнювати, бачити, як розвиваються ці держави.

Наприкінці зустрічі Григорій Омельченко закликав усіх до прагнення відтворювати українські звичаї, традиції, культуру: «В основі має бути відродження нації, його вічних культур, традицій».

Традиційні подарунки від ректора МАУП Валерія Захожая — цінні книги видання Академії — стануть приємною згадкою про теплу зустріч.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com